Майстори от цяла Пловдивска област се състезават за приза Цар на виното

Автор: Plovdiv Now 6848
Майстори от цяла Пловдивска област се състезават за приза Цар на виното

Майстори от цяла Пловдивска област ще се състезават за приза Цар на виното. Повечето общини вече обявиха конкурси за най-добро домашно вино.

В Асеновград финалът ще бъде на 31 януари, когато на победителите ще бъдат раздадени награди от общия фонд в размер на 1440 лева, както и две 50-литрови бурета.

Вината от асеновградския регион ще се състезават в няколко категории. В категорията "червени вина" спечелилият първо място ще получи 300 лева и 50-литрово буре. За второто място са предвидени 250 лева, а за третото - 150 лева. Този майстор от Асеновградско, който е направил най-добро домашно бяло вино, ще си спечели 180 лева, същото важи и за най-вкусното розе. Награда от 180 лева е предвидена и за най-добрия домашен производител на пелин.  

В конкурса се допускат до участие и винари извън община Асеновград, като победителят ще си тръгне с 50-литрово буре. Ще бъде присъдена и специална награда „Никола Македонски” за производство на домашен мавруд и тя е 200 лева. В конкурса могат да участват производители на бели, розета, пелини и червени вина от реколта 2019, като еликсирите трябва да бъдат бистри и наляти в стъклени винени бутилки. 

Производителите могат да участват само със собствени вина, но не и такива, произведени от грозде от директни сортове. Участниците в състезанието задължително трябва да посочат сорта или сортовете, от които е произведено виното. От всяко вино, предложено за участие в конкурса, производителят трябва да притежава минимум 30 бутилки. Вината ще се оценяват от дегустационна комисия от специалисти от Национален институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки - София, Университет по хранителни технологии - Пловдив, Изпълнителна агенция по лозата и виното - София, „Винзавод” АД – Асеновград и Община Асеновград.

В Карловско майсторите на гроздовия елексир, които се гордеят с продукцията си, могат да се впуснат в състезанието, като се запишат за участие в Информационния център, в периода от 20 януари до 9.00 часа на 24 януари. В конкурса ще се допускат домашни избистрени бели и червени вина, предоставени в стъклени бутилки от 0,5 литра. Жури от специалисти ще оценява вината на 24 януари от 11,30 часа в сградата на Община Карлово.

Община Куклен също обяви конкурс под мотото „Най-добро домашно вино” от реколта 2019, като надпреварата ще бъде в три категории – бяло, розе и червено. Стартът е на 20 януари и всички желаещи да участват майстори на елексири трябва да предоставят проби в бутилки от 500 милилитра най-късно до 30 януари в сградата на общинската администрация.

Всяка бутилка трябва да е придружена с описание на вида вино, сорта грозде, името на производителя и телефон за контакт. Победителите ще бъдат обявени на 1 февруари, когато в Куклен ще се чества празникът Трифон Зарезан.

В Съединение за участие се допускат само производители от общината. Конкурсът е за млади вина от 2019 година - в категориите бели и червени, които производителите трябва да предоставят в стъклени бутилки с вместимост минимум 0,5 литра. Майсторите на еликсирите могат да участват и в двете категории, като комисия ще излъчи победители на първо, второ и трето място.

Кулминацията на конкурса и награждаването са предвидени за 20 януари от 17,00 часа. Ще има грамоти и предметни награди.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина