Константин Стойнов-Коста с първа самостоятелна изложба в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 7524
Константин Стойнов-Коста с първа самостоятелна изложба в Пловдив

Константин Стойнов-Коста представя първата си самостоятелна изложба в Пловдив в галерия "Лабиринт" на 3 октомври от 18 ч. "Текстура на спомени" търси да улови в живописната материя качествата на спомените, тяхната променливост с времето, загубата на яснотата, емоционалния им заряд.

Ето какво споделя художникът за изложбата в галерия Лабиринт: “Цикълът от произведения е провокиран от променливата същност на спомените спрямо момента, в който са преживени и трансформацията им във времето – от конкретно емоционално изживяване към имагинерна вътрешна нереална представа. Изследването на времевия ракурс променящ представата за конкретни събития и провокираните от тях чувства логично водят до прилагането на изразните средства характерни за абстрактното изкуство. Имагинерната същност на конкретен спомен, наситен с определено лично усещане, често е поставен в конкретна рамка на възпитани възприятия, но и често именно заради своя индивидуален прочит е причината да напусне имено тази рамка. Чрез визуалния език на изобразителното изкуство това е представено чрез търсене на напластявания на различни формати притежаващи различен вариант на експониране – ротационен принцип. По този начин конкретен личен спомен променя своите нюанси на усещания. Серията от произведения са лично вътрешно преживяване споделено със зрителя чрез езика на абстрактната живопис, чиито сюжети в конкретния случай прекрачват формално границата на обичайния формат и начин на експониране на творбите.”

Различните, динамични и неконвенционални форми на живописта представляват особен интерес за него. Това го насочва към изразните средства на абстрактната живопис като пряко необременено от конкретна сюжетност индивидуално възприятие на зрителя. През последните години интересът на автора в областта на абстрактната живопис се фокусира върху композиции, които позволяват различна посока на експониране, което добавя различен нюанс на възприятие в контекста на личните усещания на публиката. В последните си творчески търсения той пренебрегва познатата клиширана форматност в живописта и проучва възможностите за по-голяма динамика на формата на изобразителната основа и експонирането й в пространството.

Константин е завършил НХА, специалност „Мода“ през 2006 г. Оттогава работи като стилист и моден редактор в редица издания сред които и лицензираните в България: Harper’s Bazaar, ELLE, Men’s Health. В професионалното му портфолио присъстват рекламни проекти и видеоклипове. Личните му творчески търсения са в областта на рисунката и абстрактната живопис.  Негови произведения са частно притежание както в България, така и в чужбина. Има участия в няколко общи изложби в страната, като през 2020 и 2023 година експонира два цикъла, от рисунки и живопис, в пространството на галерия Spazio – София.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина