Как да съхраним стойността на парите си през 2022 година?

Автор: Виктория Петрова 10032
Как да съхраним стойността на парите си през 2022 година?

През 2021 година големите банки спряха да приемат стандартни депозити. На практика това значи, че вече си плащаме, за да държим парите си в банка. Едновременно с това редица банки обявиха, че въвежда такса за съхранение на паричните средства по спестовни и разплащателни сметки за сметки над 400 000 лева.

Едновременно с депозитния крах и здравната криза, настъпи и инфлация, особено по отношение на индустриалните цени, видни в статистиката като индекс на цените на производител.

За капак природният газ, горивата и електроенергията, започнаха галопиращ ръст. 

Комплексът от тези икономически, пазарни и финансови промени създава сериозни опасения у хората по отношение на техните спестявания. 

Как да запазим стойността на парите си, как да инвестираме, какви са алтернативните варианти за спестявания на физически лица - вижте отговорите на икономиста Георги Стоев пред TrafficNews

Инфлацията породи огромен интерес за инвестиция в злато сред пловдивчани. Често през годината пред пловдивски офиси на големи дилари на злато, сребро и обмен на валути се наблюдаваха сериозни опашки. Инвестиционните кюлчета злато в най-търсените си големини често бяха свършили. 

Най-търсените и съответно най-дефицитни са кюлчета с по-голям грамаж - 1 унция, 50 грама и 100 грама. 

Според анализатори истеричното инвестиране в ценни метали се дължи на много фактори - покачващата се инфлация, енергийната криза, ковид кризата, практическия край на банковите депозити с лихва, скъпата цена на имотите и опасенията за нови икономически трусове. Златото от друга страна в исторически план е показало стабилност. То поскъпна рязко през последните две години. 

Редица хедж фондове прогнозираха покачването на метала до рекордно високо ниво от 2000 долара за унция миналото лято и сега са уверени, че цената може да се покачи до 3000 до 5000 долара за унция през следващите три до пет години.

През последната седмица пък имаше първи спад с 40 долара на жълтият метал от шест месеци насам до 1750 долара и това послужи примамливо като подходящ момент на редица хора да инвестират. 

Освен закупуването на инвестиционно злато има и други варианти за влагане на пари в ценния метал. Ето кои са най-популярните варианти:

Повечето инвеститори искат да направят инвестиции по такъв начин, че да получат огромна възвращаемост възможно най-бързо, без риск от загуба на главницата. Това е причината, поради която мнозина винаги търсят най-добрите инвестиционни планове, при които могат да удвоят парите си за няколко месеца или години с малък или никакъв риск.

За съжаление обаче комбинация с висока доходност и нисък риск в инвестиционен продукт почти не съществува. В действителност рискът и възвръщаемостта са пряко свързани, те вървят ръка за ръка, т.е.колкото по-висока е възвръщаемостта, толкова по-голям е рискът и обратно.

Традиционно обаче средностатистическия българин иска така да вложи спестеното, че то да е сигурно от една страна, а от друга да носи поне една малка възвръщаемост. До преди няколко месеца, тази логика кореспондираше със спестовните сметки и депозитите с по-голям срок, ала напоследък това не са опции.

Голяма част от депозитите в големите банки в момента са с нулеви лихви, което означава, че не просто не са доходоносни, но с поддръжка на сметка, такси и не на последно място инфлацията, вие плащате на банката, за да държи парите ви. В това няма нищо учудващо – банките в момента имат висока ликвидиност, тоест разполагат с достатъчно средства, че да им трябват и вашите пари. Много от тях пък разработват инвестиционни продукти, които искат да котират, но които, както вече отбелязахме,  са свързани с рискове.

Най-общо има две категории, в които попадат инвестиционните продукти и те са финансови и нефинансови активи. Финансовите активи могат да бъдат разделени на пазарно свързани продукти (като акции и фондове) и продукти с фиксиран доход (като депозитите и някои социални фондове). Пазарно свързаните финансовите активи по правило са свързани с висок риск. Те не са достъпни за много граждани, защото изискват участие на фондови пазари или закупуване на акции, която не е особено популярно по нашите географски ширини, особено за обикновения човек. От друга страна фиксираните в момента на практика не са инвестиционни.

Така остава другата група - нефинансовите активи. Сред тях най-популярните са имоти, ценни метали – най-често злато, или предмети с културна стойност и произведения на изкуството.

Какви са вариантите са инвестиция, четете тук:

При 0 лихва в банките: Как да инвестираме пари, за да спечелим?

Криптовалутите набират все по-голяма пазарна капитализация и пропорционално с това интересът към тях става все по-голям. Докато преди няколко години се считаха за екзотика, то днес мнозина ги разглеждат като възможност за инвестиция, и то по същество - с шанс за голяма печалба. Криптопазарът обаче е и много рисков.

Какви са тенденциите и защо пловдивското заведение Rock'n'Bar БезистенЪ реши да предостави възможност на клиентите си да се разплащат с криптовалута, говорим с един от собствениците му и експерт в IT сферата Данаил Ванчев. 

IT експерт: Очаква се биткойнът да падне наполовина в началото на 2022 година

От Bitcoin и Ethereum до Dogecoin и Tether, има хиляди различни криптовалути, което може да направи поразително стъпването в криптосвета за първи път. Търговията с круптовалути обаче обхваща все по-големи пазари, търсенето им като рискова инвестиция, нараства.

От TrafficNews ще се опитваме да ви ориентираме в тази луда инвестиционно-разплащателна вселена, като избрахме да ви представим 10-те най-перспективни криптовалути въз основа на тяхната пазарна капитализация или общата стойност на всички монети, които в момента са в обръщение, посочени в класация от авторитетния Forbes Advisor.

Топ 10 на криптовалутите през ноември 2021 година

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина