Грешката в системата на БУЛСТАТ е отстранена, данните са защитени

Автор: Plovdiv Now 9519
Грешката в системата на БУЛСТАТ е отстранена, данните са защитени

Грешка в системата на регистъра БУЛСТАТ временно е позволила на всеки, който разполага с Единния граждански номер на друг човек, да получи информация за част от личните му данни. По информация на БНР изтичане не е имало, грешката е отстранена и в момента данните са защитени. Проблемът се е появил в първия работен ден на годината - 4 януари, когато Единните граждански номера, служещи като БУЛСТАТ на хора със свободни професии, са преоформени в нови деветцифрени кодове.

За казуса съобщиха адвокати, които установили, че при вписване на ЕГН системата дава достъп и до техните адреси, телефонни номера и мейли. Към момента няма официална информация от Агенцията по вписвания.

Теч на лични данни от регистър на БУЛСТАТ няма и не е имало. Това обяви правосъдният министър Надежда Йорданова по време на пресконференция в Министерството на правосъдието.

"Въпреки твърденията на медии теч няма. Към настоящия момент са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 година насам. В тази част БУЛСТАТ  показа данни, които съответстват на изискванията. Ние сме направили анализ на това обстоятелство от няколко дни насам. Преценяваме, че това не е добро решение на закона. В спешен порядък подготвяме законодателни изменения, за да се промени тази практика“, коментира министър Йорданова.

Министър Божидар Божанов потвърди, че се подготвят законодателни промени, за да не се допуска повече подобен теч на информация. 

Подобни новини

ДРУГАРЯ ССАДИСТ

ТОЙ И ГЕНЕРАЛ КЪСТЪР НЕ МЕ ЧУВАШЕ, ДОКАТО НЕ МУ ИЗЧИСТИХ УШИТЕ СЪС СТРЕЛИ ЗА УШИ ;)

00:51, 09.01.2022
Отговора 0
Отговор

ДРУГАРЯ САТАНА

ВСИЧКИ АГЕНТИ НА СВИНЯТА КОЛХОЗКИН, ДА СЕ ИЗБИЯТ ЗАЕДНО СЪС СЕМЕЙСТВАТА ИМ!

00:25, 09.01.2022
Отговора 0
Отговор

ДРУГАРЯ ССАДИСТ

АКО СЕ ЧУДИТЕ ЗАЩО ПЛАЩАТЕ ЗА ТОЛКОВА ПОСОЛСТВА, ТО Е, ЗАЩОТО С В И Н Я Т А КОЛХОЗКИН ГИ ПОЛЗВА БЕЗПЛАТНО! ЗА РЕЗЕРВНА ОПЕРАТИВНА БАЗА В СЪОТВЕТНИТЕ СТРАНИ, А И Е ПО-БЕЗОПАСНО АГЕНТУРАТА ИМ ДА ВЛИЗА У ПОСОЛСТВАТА НА ХОДЕЩИТЕ Г О В Н А :) НАЛИ СТЕ СЪГЛАСНИ, ЧЕ В КЕНЕФ ЖИВЕЯТ ГОВНА, А НЕ ХОРА? :) НО НЕ ПЛУВАТЕ, А ХОДИТЕ, ЗНАЧИ - ХОДЕЩИ ГОВНА :)

00:06, 09.01.2022
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина