Двама български зъболекари, единият от Пловдив, влязоха в Топ 100 на най- добрите в света

Автор: Парашкева Иванова 90397
Двама български зъболекари, единият от Пловдив, влязоха в Топ 100 на най- добрите в света

Двама българи влязоха в световната класация  Топ 100 на зъболекарите, организирана от  влиятелната международна организация Global Summit. Всяка година  организацията определя личностите, които са фактори в световен мащаб  в медицината и денталната медицина. Пловдивчанинът Венцеслав Станков и Павел Кръстев - българин, който от години живее и работи в Ню Йорк са българите, които за първи път попадат в престижната класация. 

Д-р Венцеслав Станков е завършил дентална медицина през 2007 в  Медицинския университет в Пловдив. Редовен член е на  GIDE study club и  член на Zimmer club. Той е национален лектор и ръководи множество курсове за след дипломна квалификация. Неговата страст е имплантологията, работи в естетичната зона, занимава се с възстановяване , керамични фасети, парадонтални операции. Всяка година участва като лектор в конгреси в Швейцария, Испания, Бразилия, САЩ, Австралия. Основен експерт е на немската компания за хирургични инструменти "Helmut Zepf". Сертифициран преподавател в Zimmer- Biomet Institute в Швейцария. 

Павел Кръстев е разработил е множество дентални продукти и има регистрирани 10 патента в САЩ. Има основен патент в областта на препариране на имплантна ложа. 

 - Изненада ли ви това признание, д-р Станков?

- Да, изненада ме. Бях номиниран от мой колега и приятел, ирански хирург, но не съм мислил, че мога да бъда избран. Очевидно обаче съм бил разпознат от членовете на института, които са гласували за мен, тъй като с много от тях съм се срещал на различни конгреси. Награждаването бе на 1 януари в Лас Вегас.  Не гледам на номинацията като на лично постижение, а като успех за България.  В класацията има двама българи, което е истинско признание за страната ни.

   

- Как колегите ви от Западна Европа и Щатите се отнасят към един специалист от Източна Европа?

- Приет съм изключително добре. Хората на това ниво са много отворени. В това отношение мисля, че съм много добър посланик на България. С много от тези хора сме приятели. На практика вече няма граници, работя в целия свят.

- Трудно ли беше да стигнете до това ниво? 

Никога несъм си представял, че ще стигна до това ниво. Ако погледна в ретроспекция изглежда лесно- просто работех, правех неща, които другите хора не правят, тренирах да ги правя, видях докъде са лимитите на професията, реших да ги премина, учих се от най- добрите в света. В днешно време няма невъзможни неща. Ако си готов да инвестираш в собственото си образование и обучение , възможностите са безгранични.

След това колелото само се завърта. Най- големият ми пробив бе 2017 година. Направих една много сложна операция в Украйна заедно с  моя ментор  Ерик Ван Дорен. Той видя как работя и поиска да работим заедно. Този контакт ми отвори много врати , тъй като той е изключително влиятелен в денталното общество.

-  Успехът в нашата страна често е повод за професионална ревност. Има ли такава?

-  Отношението на българските ми колеги също е на ниво. Повечето от тях ценят това, което правя. Радват се на успехите, приемат го като успех за България. Аз самият слагам  българското знаме на всички материали, които използвам по време на конгресите.  Преди да замина за  Бразилия,  направих клип и там го прожектирах на колегите ми. Показах им  природата, историята, традициите на България. Бяха изключително впечатлени. За мое съжаление Пловдив, не е толкова познат като дестинация и моите усилия са в тази посока.  

По време на презентациите пускам много снимки от Пловдив – показвам Античния театър, Римския стадион, Стария град , тепетата в различните сезони.

Често се шегувам, че Пловдив е G-точката на Европа и никой не знае къде е , но като го откриеш усещането е невероятно. Така, че мисля, че го правя популярен. Много мои колеги идват  от чужбина за конгреси,  практически курсове или да работим заедно и  съчетават ангажиментите си с туризъм. Аз и екипът ми  организираме посещенията, наемаме гидове, които да ги запознаят с историята на града.  Те кацат в София , ние ги посрещаме. Те са доста изненадани, тъй като в Европа използват предимно железопътен транспорт, но тук например не могат да си направят онлайн резервация за влака. Фактът, че Пловдив няма нормално функциониращо летище, спъва туризма , според мен.

-  Здрави зъби или холивудска усмивка. Кое е по- важно за българина?

- Здравите зъби са задължителни, но и желанието за естетика нараства. Българите оценяват какво значи да имат здрави и красиви зъби и полагат грижи, за да ги имат.  Нашият контингент пациенти полагат наистина много усилия. Мисля, че и в цялата страна нещата се подобряват. В България има много зъболекари, а все повече от тях се насочват към грижата и профилактиката на зъбите, а не чакат да се развалят и тогава да ги лекуват. При децата нещата също зависят от родителите. Ако са изпуснати – то е по вина на родителите.

- Новите технологии отразяват ли се върху атавистичния страх от зъболекаря?

- Новите технологии не са съобразени толкова много с комфорта на пациента. Въпреки, че ги маскират в такава аура,  това как се чувства пациентът на стола, зависи от екипа , който го лекува. Независимо на какво ниво и с каква техника работи. Ако хората са съвестни и човечни, пациентът ще се чувства много по –добре и ще ходи на зъболекар с по-малко страх.

- Има ли мода в усмивките?

- Да, има. Най- актуалните тенденции в момента са искрящо бели зъби като на холувудските звезди.  Все повече хора започват да питат за такива. Ако преди време тенденцията бе за невидими възстановявания  и идеята бе короните и фасетите да бъдат незабележими,  в момента модата е малко  по-американизирана и пациентите искат, когато инвестират в себе си, това да се вижда. Някои стигат до крайности както при силикона – трябва да се вижда, че са си сложили гърди. Крещящо е.

- Как се отнасяте към подобни желания?

- Първо разговарям с пациента, виждам какви са неговите желания.  Обсъждаме вариантите и тогава работим . Ако държи на искрящо бели зъби – това си е негово желание.  Но моите пациенти не са точно от този сегмент.

-  В екипа ви има доста млади зъболекари. Какво е нивото на образование, което получават?

- По-скоро трябва да говорим за възможностите на младите зъболекари  непрекъснато да учат и да се усъвършенстват. Тези възможности са неограничени. Те имат достъп до преподаватели от цял свят, до платформи за обучение, до всички съвременни технологии. След като приключи образованието си в университета, той има възможност за следдипломно обучение.  Все повече българи завършват квалификационни курсове в Европа и Америка, което е огромен шанс.  

Най- интересното в момента е , че в България, а и в целия Източен блок имаме уникален шанс да работим на едно доста по-високо ниво, отколкото се работи в Америка и Европа. Освободени сме, не сме обвързани с големи индустрии и големи вериги от практики, които да налагат собствени правила,  със застрахователи и здравни каси, които да ни ограничават. Съотношението цена/ качество в България е изключително поносимо. В чужбина естетичните процедури са безумно скъпи. Тук има място и за творчество.  Едни от най- добрите зъболекари в момента идват от Източна Европа и Бразилия.  Тук и желанието на пациентите за красиви зъби е доста по-изразено.  В Западна Европа, Америка, Япония няма така масова тенденция.  

България продължава да е сред най- предпочитаните държави за дентален туризъм. Аз лично нямам такава практика, тъй като при нас нещата се работят доста бавно.  Но и  в Пловдив и София  има клиники, които предлагат страхотно съотношение цена/ качество на денталните услуги.

В заключение мога да кажа, че България дава огромна възможност за младите зъболекари  да се развият и изпреварят колегите от цял свят. И моето послание е, че българите не съзнаваме в какво добро положение сме и че това трябва да се използва.  С постоянство и отдаденост може да се постигне всичко.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина