Децата на строгите родители често са с наднормено тегло

Автор: Plovdiv Now 7714
Децата на строгите родители често са с наднормено тегло

Учени установиха връзка между строгото възпитание и теглото на децата. Тийнейджърите с най-взискателни майки и бащи тежат с килограм и половина повече от връстниците си, тъй като в стрес са склонни да ядат нездравословна храна.

Британски учени от Imperial College London установиха, че строгостта на родителите се отразява негативно на индекса на телесната маса. Децата на тези родители, които имат високи изисквания и са прекалено строги  или незаинтересовани, били средно с 1,5 кг по-тежки от своите връстници, чиито родители са нежни и отзивчиви към отрочетата си.

Ако децата се отглеждат от авторитарни и строги родители с високи изисквания, заради постоянния стрес те могат да се обърнат към така наречената „успокояваща“ храна – различни видове сладкиши, бонбони. Когато човек похапва такива храни, мозъкът отделя хормони на удоволствието.

„Успокояващото“ хранене е добре известен феномен. Жените често прибягват до него след разрив на любовна връзка и така се възстановяват доста бързо.

В проучването авторите анализират данни от 10 000 британски деца и юноши, събирани в продължение на две десетилетия.

Те били разделени в 4 групи в зависимост от методите на възпитание в семейството: авторитетни родители, които поддържат ясни граници, но и показват добра воля, авторитарни родители, които се придържат към строга дисциплина, снизходителни родители с голямо съчувствие, но малко правила, и незаинтересовани родители, които не са емоционално ангажирани с живота на децата си.

Така учените установили, че най-големи проблеми с теглото имат подрастващите с авторитарни или незаинтересовани родители.

Източник: Новите родители

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина