Депутатите решиха: Специална комисия ще проверява имало ли манипулации на машинния вот

Автор: Plovdiv Now 3610
Депутатите решиха: Специална комисия ще проверява имало ли манипулации на машинния вот

Временна комисия, която ще проверява всички факти и обстоятелства около машинния вот създаде Народното събрание.

В нея ще има 12 депутати, по двама от всяка ПГ. Тя ще работи 3 месеца, решиха 143 депутати, само двама от ПП-ДБ бяха против.

ГЕРБ изпрати Радомир Чолаков и Александър Ненков, ПП-ДБ - Божидар Божанов и Явор Божанков, "Възраждане" - Деян Николов и Даниел Проданов, ДПС - Йордан Цонев и Хамид Хамид, ИТН Тошко Йорданов и Станислав Балабанов. БСП ще се представлява от Иван Иванов, а дори и след прегласуване идеята им Георги Свиленски да е председател не мина, пише "24 часа".

Председателят на парламента Росен Желязков ще определя кой да ръководи новосъздадената времена комисия за изясняване на фактите и обстоятелствата около машинния вот преди всяко нейно заседание. Това решение наложи председателстващата заседанието на НС вчера Росица Кирова след като депутатите така и не постигнаха съгласие за ръководството на комисията.

Преди това с две гласувания мнозинството в НС отхвърли Георги Свиленски от БСП за председател. След 15-минутната почивка, поискана от "Възраждане" съпартиецът му Иван Ченчев излезе с предложение за ротация за шефското място. Видимо подразнен от бойкота срещу Свиленски, той се обърна с ирония към Кирова, напомняйки й, че като представител на ГЕРБ е част от мнозинство, наложило "странни управленски решения". Едно от тях било да се ротират за важни позиции - начело на правна комисия, за председателския пост и в други случаи. "Явно ви допада този стил, затова предлагам да се ротира и председателя на вече конструираната временна комисия", заяви той. Ченчев не уточни как точно вижда ротацията, но поиска всички членове да председателстват заседанията и да се въртят.

Планът му обаче срещна недоволството на "Възраждане" - не били съгласни да има ротация на комисия, която ще разследва управляващите ПП-ДБ, "които са правили ала бала с президента и са направили така, че да имат повече от 7-10 %". Било цинизъм някой от ПП-ДБ да оглави тази комисия, заяви Цончо Ганев.

Росица Кирова подложи на гласуване идеята за първите 12 заседания всеки от членовете да води по веднъж, а след това ако се наложи - да се повторят. Идеята за ротация не мина - само 51 го подкрепиха, ИТН, БСП, двама от "Възраждане" (останалите не гласуваха) и 22 от ГЕРБ ( и тук останалите не гласуваха), 23 бяха против, а 40 се въздържаха.

Цончо Ганев обяви, че "Възраждане" е най-голямата парламентарно представена партия, пред тях били две коалиции, освен това били и опозиция, затова поиска шефското място за Деян Николов.

Явор Божанков от ПП-ДБ иронизира, че като "най-голяма могъща парламентарна сила" вероятно искат и кмет на София, визирайки номинацията на депутата им за градоначалник на столицата. Той обвини съпартийците на Николов, че бламират кметската му кампания и от сега го отписват като кмет. Само 30 подкрепиха номинацията на "Възраждане" за шеф на комисията и така се стигна до решението тя да няма председател, а Желязков да определя кой да я ръководи всеки път.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина