Ден на металурга, пожарникаря и коминочистача, католическата църква почита св. Флориан

Автор: Plovdiv Now 1615
Ден на металурга, пожарникаря и коминочистача, католическата църква почита св. Флориан

На 4 май е Международен ден на металурга, пожарникаря и коминочистача. Покровител на тези професии е Свети Флориан – австрийски християнин, канонизиран от Католическата църква.

Роден е в градчето Енс (днешна Северна Австрия, тогава в рамките на Римската империя) през 250 г. Животът му протича в период на преследване на християните.

Като млад е мобилизиран в армията на император Диоклециан. По-късно се занимава с набиране на войници за армията в Източна Бавария. Едно от задълженията му е организиране на противопожарните бригади.

През 304 г. действа в защита на преследваните легионери-християни, за което е наказан със смърт. На 4 май същата година със завързан около шията камък е хвърлен в река Енс (Северна Австрия). Тялото му е намерено от вдовица на име Валерия, която го погребва.

В чест на Свети Флориан е изграден манастирът "Св. Флориан", около който израства австрийското градче Санкт Флориан. По молба на полския княз Кажимиеж Справедливи мощите на Свети Флориан са пренесени и погребани в църква в Краков.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина