От днес личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за Covid-19. Системата беше представена тази сутрин и вече работи на пълни обороти. Електронни направления от личните лекари ще могат да бъдат издавани по телефона, след като пациентът се обади и каже, че има минимум два симптома от общо 11, обясни за TrafficNews председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Костадин Сотиров.

"На практика пациентът може да ни се обади по всяко средство за комуникация и след като установим, че той има поне два от тези 11 симптома ние маркираме това в нашия софтуер, и софтуера ни допуска до издаване на електронно направление. Системата ще генерира 4-цифрен код, който ще бъде продиктуван на пациента по телефона. С него той трябва да отиде в съответната лаборатория, която работи с Националната здравно-осигурителна каса. След като PCR теста бъде направен се издава друг код, който личните лекари получават. Услугата се поема от Здравната каса и така пациентите с направления и те няма да доплащат за нея", разказва специалистът. По думуте му системата е направена да работи много лесно, както и за лекарите, така и за пациентите. "Има още какво да се направи по новата система, но на този етап всичко върви нормално", допълни д-р Сотиров.

Новата система няма да спре издаването и на направление за PCR тест и на хартия. А самите пациенти приемат нововъведението като облекчение, тъй като няма да им се налага да се разхождат до личните си лекари. До обяд в системата са регистрирани над 200 издадени електронни направление за PCR тест, а над 100 са общопрактикуващите лекари, които са се присъединили към нея.

За работата на новата система за издаване на електронни направления, вижте във видеото: