8 чаши вода, 10 000 крачки, плодове и зеленчуци - полезни или не толкова

Автор: Plovdiv Now 4693
8 чаши вода, 10 000 крачки, плодове и зеленчуци - полезни или не толкова

Проучване на учени от университета в Абърдийн доста разклати репутацията на тези здравословни мантри. Обществото има много въпроси - ако препоръките за 8 чаши вода на ден са се оказали грешни, могат ли други "правила на здравословния начин на живот", например 10 000 крачки и 5 порции плодове и зеленчуци на ден, тогава да се пръснат като сапунени мехури, пише I News.

Нека ги подредим по ред.

8 чаши вода на ден

Тук всичко е просто. Учени от университета в Абърдийн разбиха тази теория на пух и прах. Преди това се смяташе, че човек трябва да пие 8 чаши вода на ден, тоест около 2 литра. Ново изследване на повече от 5500 възрастни и деца обаче показва, че това е далеч от истината.

Учените отбелязват, че около половината вода на ден в тялото ни идва с храна. В резултат на това в действителност трябва да попълним водния баланс по тази формула: 1,5-1,8 литра на ден са достатъчни за мъжете, 1,3-1,4 литра за жените.

Авторът на изследването Джон Спийкман отбелязва, че теорията за 8 чаши вода на ден първоначално е възникнала от малка грешка в изчисленията в изследването.

В същото време, според базирания в Лондон диетолог Джо Травърс, е важно да се пие достатъчно вода на ден, за да се избегнат някои неприятни последици, например: запек; кръвни съсиреци; умора и летаргия; замъглено съзнание; главоболие.

Плодове и зеленчуци

Повечето от нас са чували за правилото за пет (около 100 г) порции плодове и зеленчуци на ден. Не всеки и невинаги обаче успява да го спазва.

Проучване от 2014 г. показва, че човек всъщност трябва да яде около 7 порции плодове и зеленчуци на ден, а не пет. Любопитно е, че проучване от 2020 г. показва, че възрастните на възраст 19-64 години все още ядат само 3-4 порции плодове и зеленчуци на ден.

По-скорошно проучване на повече от 800 000 души установи, че 7 порции плодове и зеленчуци на ден намаляват риска от смъртност по всякаква причина, но не надвишават защитния ефект на 5 порции.

В случая с плодовете и зеленчуците е по-добре да не се съсредоточаваме върху числата, а да обясним на населението по света защо са необходими в диетата, каза Траверс. Диетологът отбелязва, че е важно да се предаде на хората, че за всеки отделен процес в организма са ни необходими определени витамини и минерали и можем да си ги набавим от диетата си, включително плодове и зеленчуци. Плюс това, изобилието от фибри, открити в зеленчуците и плодовете, позволява на нашия чревен биом да процъфтява.

10 000 стъпки

Проучванията показват, че препоръката да се правят поне 10 000 стъпки на ден може да е малко преувеличена. През 2021 г. учени установиха, че хората, които правят 7000 крачки на ден, имат по-ниска смъртност от тези, които правят по-малко крачки. В същото време учените не откриха връзка между интензивността на трафика и риска от смъртност.

В същото време СЗО, например, препоръчва умерена дневна активност от 150 до 300 минути на седмица. Уви, това не е същото като 10 000 крачки на ден.

Между другото, учените също не са открили доказателства, че самото броене на стъпки увеличава вероятността да останете във форма. Проучването от 2016 г. включва около 500 души, които губят тегло. Изследователите открили, че за шест месеца групата, която се е самонаблюдавала за дейността си, е загубила повече тегло от тези, които са се фокусирали върху данните от фитнес проследяване.

Според психолога Джоузефин Пери от правенето на 10 000 крачки на ден много по-ефективно е намирането на упражнения, които ни харесват. Тя посочва, че няма научна основа за теорията за 10 000 стъпки на ден, освен че е добър маркетингов трик. Много по-обещаващо ще бъде намирането на физически упражнения, които да ни харесат – независимо дали става въпрос за разходка с приятели, йога или фитнес. Освен това ще получим повече ползи не само от физическата активност, но и от чувството за принадлежност към нещо.

Превод: GlasNews

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина