3 години без пловдивчанката Райна Каблешкова - писател, редактор и общественик

Автор: Plovdiv Now 3591
3 години без пловдивчанката Райна Каблешкова - писател, редактор и общественик

Три години стават днес, откакто ни напусна Райна Каблешкова - писател, редактор и общественик, автор на трудове за Българското възраждане, за историята на Копривщица и копривщенските родове. Тя почина в Пловдив на 29 април 2021 година.

Родена е в Пловдив на 29 юли 1948 година. Произлиза от възрожденския Каблешков род от Копривщица – внучка е на големия общественик и дарител Недко Д. Каблешков.

По майчина линия – от този на даскал Никола Зозиков от село Каратопрак, днес Черноземен. Даскал Никола е бил съратник на Левски, обесен от турците през 1877 година на площад Джумаята в Пловдив заради бунтовната си дейност. 

Райна завършва история в Софийския университет „Климент Охридски“. Специализира етнология. Работи дълги години като музеен специалист в Пазарджик, Копривщица и Пловдив. Член е на Дружеството на пловдивските писатели и на Съюза на учените. Председател е на родовия комитет на род Каблешкови.

Трудовете ѝ са свързани основно с епохата на Възраждането. Носител е на почетен медал на Съюза на независимите писатели.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина