135 години от първия конкурс за красота в света

Автор: Plovdiv Now 6992
135 години от първия конкурс за красота в света

На 19 септември 1888 г. в Белгия е проведен първият конкурс за красота в света. Във финалния етап вземат участие 21 претендентки за титлата „кралица на красотата” - девойките са подбирани по фотографии, изпратени до журито. Според съобщение на репортера на един от скандинавските вестници, осветяващ резултатите от тези необичайни за онова време съревнования, „конкурсът преминал извънредно скромно".

Участничките трябвало да останат неизвестни на широката публика, затова живеели в отделна къща, достъпът до която бил недостъпен за странични хора, а за съревнованието са откарвани в покрити карети. При това, всички мъже трябвало да присъстват на заключителната част облечени във фракове, а жените – в дълги рокли.

Победителка станала 18-годишната креолка от Гваделупа - Берта Сукаре, която получила премия от 5000 франка.



Първите световни конкурси за красота се състояли през 1951 г. в Лондон: тук са короновани „Мис Вселена” и „Мис Свят”. 30-те претендентки, се появили на сцената в бански модел „бикини”, които все още не били разпространени в Англия и предизвикали истински фурор.

У нас първото подобно „красиво” събитие се случва с 41 г. закъснение.През 1929 г. за първа „Мис България” е избрана Люба Йоцова, а нейни подгласнички са Радка Станишева и Нора Трифонова. Сега конкурсът „Мис България” е съвкупност от шоу и бизнес.

Източник: radioenergy.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина