111 години от кончината на Христо Г. Данов - родоначалник на книгоиздаването и кмет на Пловдив

Автор: Plovdiv Now 3914
111 години от кончината на Христо Г. Данов - родоначалник на книгоиздаването и кмет на Пловдив

На днешния ден можем да си спомним за книгоиздателя Христо Г. Данов. Книжовникът умира на 11 декември 1911 година. Той е погребан в съборната църква "Света Богородица" в Пловдив.

Христо Груев Данов e български възрожденски учител и книжовник, родоначалник на книгоиздаването в България.

Той е роден на 27 юли през 1828 г. в град Клисура, тогава в Османската империя. Негови внуци юристът Христо Данов (1922-2003 г., бил е председател на Конституционния съд) и историкът Христо Данов (1908-1997 г.).

Христо Г. Данов първоначално учи в клисурското килийно училище. След него продължава образованието си в класното училище на Сава Радулов в Панагюрище, а по-късно и в Копривщица при Найден Геров и Йоаким Груев. През 1849 г. става помощник-учител в Пловдив. Основава първото неделно училище в Стрелча през следващата година, а от 1854 г. е учител в школата на Найден Геров. По-късно основава класно училище и читалище в родния си град Клисура.

През 1857 г. заедно с учителя Ячо (Йоаким) Трувчев и книговезеца Нягул Бояджийски учредява Дружествена книговезница. Постепенно тя прераства в книжарница и издателство. През 1862 г. дружествотото се преименува на "Книгоиздателство Хр. Г. Данов и с-ие". Като съдружник се включва и Йоаким Груев. постепенно се основават клонове в Русе, Велес, София и Лом. От 1878 г. започва издаването на първия общобългарски вестник, наречен "Марица". Това се случва на 25 юли в Пловдив, когато излиза първият брой. Вестник "Марица" излиза в периода между 1878 и 1885 година. Издател на първия български вестник след Освобождението е Христо Г. Данов.

През 1868 г. излиза от печат съставената от Христо Г. Данов "Теоретическа и практическа Числителница".

Христо Г. Данов е приет за дописен член на Българското книжовно дружество (превърнало се по-късно в Българска академия на науките) през 1881 г., а през 1900 г. е избран и за почетен член.

Той развива и активна обществена дейност. През 1882 г. става народен представител в Областното събрание на Източна Румелия. Христо Г. Данов е кмет на Пловдив в периода от 1 февруари 1897 до 2 юли 1899 година. За работата си той отказва да получава заплата. По време на неговия мандат е изработен първият градоустройствен план на Пловдив от архитект Йосиф Шнитер.

През 1999 г. община Пловдив, Националният център за книгата и Министерство на културата учредяват национална награда за принос в книжовната култура на името на Христо Г. Данов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина