10 храни засилват метаболизма и отслабваме

Автор: Plovdiv Now 5909
10 храни засилват метаболизма и отслабваме

Отслабването и поддържането на оптимални килограми започва от кухнята и това, което слагаме в чинията си. Един от начините да правим това без усилия всеки ден е да добавим в менюто си храни, които доказано ускоряват метаболизма ни.

Какво всъщност представлява метаболизма?

Думата „метаболизъм“ идва от гръцката дума „μεταβολή“ (метаболи) и означава „смяна“ и „прехвърляне“. Казано по семпъл начин метаболизмът представлява  начинът, по който се извършва обмяната на веществата в организма ни.

Метаболитните процеси се делят на две категории: катаболизъм – разграждане (окисление) с цел добиване на енергия и анаболизъм, или синтез на собствени за организма компоненти, като протеини и нуклеинови киселини.

Когато забързаме метаболизма си се забързва и изгарянето на мазнините, което води до естествен ефект на намаляване на телесното ни тегло и намаляване на риска от затлъстяване.

Според изследване, публикувано в американското списание „Medical News Today“, има определени храни, които ускоряват метаболизма и ни помагат да поддържаме теглото си с минимални усилия. Най-хубавото е, че тези храни са лесно достъпни и евтини. Просто трябва да ги хапваме редовно.

Яйца

Яйцата са богати на протеини и са идеалната храна за ускоряване на метаболизма на спортисти и хора, занимаващи се активно със спорт.

Ленено семе

Лененото семе често се нарича „функционална храна“, защото съдържа протеини, витамини и други ключови елементи, които подсилват метабозма и намаляват т.н. метаболитен синдром, т.е. намалява риска от диабет, затлъстяване и проблеми със сърцето.

Леща

Според изследване, проведено през 2016г., диетата, богата на леща и бобови култури като боб и грах, има ключово значение в превенцията и лекуването на метаболитния синдром. Те също така съдържат едно много добро количество протеин и фибри, които ни дават ситост, енергия и ускоряват отслабването.

Люти чушлета

Лютите чушлета съдържат капсаицин, който създава усещане за ситост, удовлетвореност от храненето и също така подобрява храносмилането и метаболизма.

Джинджифил

Джинджифилът повишава телесната температура и метаболизма. Освен това той притежава свойството да намалява апетита, което води до контрол над порциите и прием на по-малко вредна за талията ни храна.

Зелен чай

Зеленият чай притежава много антиоксиданти и способността да усилва метаболизма на мазнините. Той е предпочитана напитка сред хората, които искат да отслабнат и да намалят мазнините в областта на талията си.

Бразилски орех

Бразилските орехи са богати на селен и притежават уникалната способност да ускоряват метаболизма и имунитета. Те също така съдържат много протеини и полезни мазнини, които ни помагат да се чувстваме сити по-дълго време.

Броколи

Броколите съдържат глюкорафанин, който също ускорява метаболизма и действа като превенция срещу дегенеративните заболявания.

Зеленолистни зеленчуци

Кейл, спанак, магданоз… Всички зеленолистни, които можем да превърнем в салата или смути забързват метаболизма и ни помагат да поддържаме оптимално тегло.

Източник: frida.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина