Спасените деца от Въча край Стамболийски отишли на реката, за да не пречат при коленето на прасе

Автор: Ива Модова 7627
Спасените деца от Въча край Стамболийски отишли на реката, за да не пречат при коленето на прасе

Двама братя от ромската махала на Йоаким Груево са децата, които бяха спасени от пожарникари и водолази от придошлата вода в река Въча. Стефчо и Тошко са слезли следобед на брега, за да ловят риба. Те били придружени и от по-големия си брат – Иван.

В един момент обаче водата рязко се покачила и децата се оказали в капан. Те успели да стигнат до голям дънер в средата на коритото и да се хванат за него. В същото време батко им изтичал до къщата и повикал роднините им.

„Тъкмо бяхме заколили прасето. За да не ни пречат децата, отидоха на реката. Тя се намира само на 300 метра от дома ни. Иван пристигна уплашен и ни повика. Всички съседи се отправиха към реката. Зет ми се втурна да им помага, но не успя да стигне до тях. Някой повика пожарната и полицията”, разказа Йорданка, баба на хлапетата, пред наш репортер.

Жената все още е уплашена от вчерашния инцидент. С треперещ глас разказа пред наш репортер за ужаса, който е преживяла. Възрастната жена сама се грижи на четиримата си внука. Майката на децата работи в Белгия. След инцидента тя веднага е тръгнала за България, сподели Йорданка.

„Беше страшно. Да видиш внучетата си в реката и как водата приижда, страшно. Течението беше много силно. Дори пожарникарите за малко да се удавят”, допълни Йорданка.

Свидетели на инцидента са станали всички съседи на семейството. Те са подали сигнала до спешен телефон 112.

„Когато отидох, пожарникарите бяха там. Влязоха с лодката и пръв извадиха по-малкия. След 10 минути спасиха и другото момче. Никой не смееше да влезе в реката”, заяви Антон. Той добави, че често на това място слизат деца, за да ловят риба или да се къпят.

Местните разказаха пред наш репортер, че реката е изключително опасна. За минути нивото на водата се вдига, а течението повлича всичко по пътя си. Цяло чудо било, че инцидентът се е разминал без фатален край.

Над 20 души пожарникари и екип на Специализирани оперативни дейности са участвали в спасителната операция.

Спасителите не губили и минута, с помощта на лодка достигнали до децата и ги качили живи и невредими в нея.

Двете момченца, на видима възраст 5 и 8 години, са предадени на родителите.

Какво още споделиха бабата на децата и едно от спасените хлапета вижте във ВИДЕОТО:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина