След сигнала за шумни сватби край Стамболийски: Местни и собствениците на ресторанта заедно ще си търсят правата

Автор: Деница Лещева 7813
След сигнала за шумни сватби край Стамболийски: Местни и собствениците на ресторанта заедно ще си търсят правата

Жители на пловдивското село Йоаким Груево и собствениците на местния ресторант „Въча” се разбраха заедно да си търсят правата. Това се случи, след като семейството Станимира и Илия Цветанови се оплакаха за силен шум от ромските сватби, провеждани в известната шкембеджийница. Оказа се, че собственичката на заведението Светла Георгиева и управителя Йордан Налбантов не могат да се справят с проблема сами. Всички те настояха за среща, на която поканиха и екип на медията ни.

Пред камерата ни Цветанови отново описаха непрекъснатия тормоз, на който са подложени в последните шест години, откакто са закупили имота срещу заведението. „Искахме да избягаме от шума и мръсотията в Пловдив, а попаднахме в този ад. Оказахме се заложници в собствения си дом, тъй като не можем да си отворим прозарците, и то посред лято. Юли и август по няколко пъти седмично се извършват ромси сватби. Толкова е шумно, че вкъщи със съпруга ми не се чуваме, като си говорим”, разказа Станимира. След като забременяла, дъщеря й се принудила да се изнесе на квартира в Пловдив, тъй като не издържала на оглушителните ориенталски ритми.

Съседите многократно са сигнализирали полицията. Подавали са официални жалби до кметовете на село Йоаким Груево и на Община Стамболийски, както и до Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Три пъти досега е правено замерване на шума от РЗИ в къщата на Цветанови. При затворени врати и прозорци в спалнята са измерени 61.8 децибела. Експертите са издали предписание да не се допуска толкова силна музика, а ресторантът да закупи шумомер. Ако шумът надвиши 75 децибела в лятната градина, всички тонколони да бъдат изключвани. „До момента такъв уред няма и нещата си продължават по старо му. Решени сме да пишем жалби до всички институции, докато проблемът не бъде решен”, категорична е Станимира. 

Собственикът на заведението Светла Георгиева е категорична, че не иска да влиза в конфликт със съседите и желае да намерят решение на проблема. „Ние не можем да делим хората на българи и роми и да създаваме етническо напрежение. През юли и август хората са в отпуск, идват си от чужбина, събират се роднините и искат да си посрещнат гостите”, коментира тя. И обясни, че при сватби и други организирани мероприятия оркестрите са външни, наемат се от сватбарите, а не от ресторанта. И си идват с техниката. „Наистина, понякога са по-шумни. Ние самите многократно сме правили забележка. Спирали сме музиката, дори и тока сме изключвали, но те продължават. И на нашите сервитьори, бармани и готвачи не им е приятно да слушат толкова силна музика. Но не знаем към кого да се обърнем за съдействие и кой контролира оркестрите”, сподели Георгиева.

Управителят на ресторанта Йордан Налбантов пое ангажимент да закупи шумомер. Озвучитилят на заведението Ицо пък твърди, че след като местините жители споделили недоволството си миналата седмица, са взети необходимите мерки за ограничаване на децибелите и на баса.

„Сигналът го има при мен, тяхно право е да си потърсят правата. Единственият начин, по който Община Стамболийски може да реагира, е работното време, което се спазва и е съобразено с наредбите. Другият начин, по който могат да реагират хората, е да подадат жалба в местното РУ. Нито имаме общинска полиция, нито възможността да изпращаме служители през нощта, за да следят за шума от заведението. Това е роля и работа на РПУ-Стамболийски. Смятам, че като община сме им дали достатъчно възможности, даже имат и общински автомобил, който съм им дал, за да обикалят и да следят за шума и за реда на територията на община Стамболийски –това е тяхно задължение. Освен това сме единствената община в България, която е предоставила шумомер на полицията. Той ми беше върнат от комисар Илков. Сега, след като има нов полицейски началник на Областната дирекция, ще поискам среща с него, за да мога отново да поискам шумомерът да бъде предоставен на органите на реда. Не мога да цитирам дословно мотивите, но смисълът бе, че било редно служител на Общината да присъства на всяко замерване, заедно с полицейския патрул. Представяте ли си в 11:30 – 12:00 вечерта да пусна наш служител да обикаля с полицаите, за да мери шума. Има ли го някъде това в България? Няма да допусна мои служители да обикалят посред нощ по махалите – това е задължение на полицията и отстоявам твърдо позицията си. Това си е тяхно задължение, има шумомер, ще им го предоставя и да тръгват да мерят шума”, заяви кметът на Община Стамболийски Георги Мараджиев.

Кметът на село Йоаким Груево Наум Нихтянов също се ангажира с проблема и обеща да огранизира среща с всички засегнати, за да търсят заедно решение.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина