Последното залесяване за сезона по Марица край Стамболийски е тази седмица, търсят се доброволци

Автор: Plovdiv Now 6910
Последното залесяване за сезона по Марица край Стамболийски е тази седмица, търсят се доброволци
Последното за сезона залесяване по поречието на река Марица край Стамболийски е предвидено за 7 декември от 9:30 часа. Срещата на доброволците е на моста до паметника на генерал Шовальов и „Малката България”.
 
Желаещите да участват в кампанията в последния етап на залесяването трябва да потвърдят участие до четвъртък (05.12.2019), включително, на e-mail [email protected].
 
Припомняме, че повече от 1600 фиданки от новата гора край град Стамболийски бяха засадени на 21 ноември. Дъждовното време не разколеба десетките доброволци, които се отзоваха на призива на природозащитната организация WWF и дариха труда си в името на природата.

Планирано засаждането на още близо 10 400 фиданки и семена от дървесни видове, което вероятно ще стане на 7 декември или поне част от тях. Те са селектирани така, че да отговарят на условията на средата – да са подходящи за алувиалните почви и да издържат на временни заливания. Експертите от WWF започнаха подготовката на залесителния процес още преди година и половина със събирането на семенен материал от осем вида с местен произход. Освен източен чинар и бряст тук се включват бяла върба, черна и бяла топола, полски ясен, черна елша и летен дъб. Впоследствие от семенния материал бяха произведени фиданки в няколко разсадника в страната.

Цялостното залесяване ще обхване площ от 28 декара или колкото размерите на 66 баскетболни игрища. При прогнозиране на прихващането обаче трябва да се вземат предвид много фактори като температура, валежи и свързаните с тях суша или високи води, каламитети на насекоми и т.н. Специалистите от WWF очакват средна стойност на прихващане на фиданките от около 80 %, като напомнят, че в първите години те са особено уязвими и се нуждаят от специални грижи.

Правилното определяне на подходящите видове е сложен и отговорен процес, основан на дългогодишни изследвания и наблюдения на лесовъди, биолози и еколози. Експертите на WWF предупреждават, че от залесяването има смисъл само когато са спазени някои основни правила – задължително трябва да се вземат в предвид климатичните особености, характеристиките на почвата, естествената растителност на района, произхода и вида на фиданките, както и местното биоразнообразие.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина