Осъдиха краниста от Стамболийски, причинил смърт на колега

Автор: Plovdiv Now 7027
Осъдиха краниста от Стамболийски, причинил смърт на колега

Кранистът от Стамболийски, обвинен за смъртта на свой колега, получи присъда от Окръжен съд - Пловдив.

Той получи 2 години лишаване от свобода, като съдът отложи изпълнението с изпитателен срок от 4 години. Със същата присъда  подсъдимият е лишен от правото да упражнява професия, свързана с работа с товарно-подемни машини за срок от 3 години.

Подсъдимият призна изцяло вината си, както и фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, като изрази съжаление за случилото се. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия наказание лишаване от свобода е определен след редуцирането му с една трета, съгласно чл. 58а от НК.

Инцидентът е от 12 август 2016 г. на разтоварището на гара Стамболийски, когато при извършени товарно-разтоварни работи при управление на повдигателно съоръжение – автокран „Краз“ с товароносимост до 16 тона, като кранист на трудов договор и притежаващ необходимата квалификация подсъдимият е допуснал да се случи злополука. Той е претоварил крановата уредба над два пъти от допустимото, с общо тегло на товара 4340 – 4480 кг, при максимално допустимо за повдигане тегло на товара до 2000 кг. Това е довело до скъсване на стрелоподемното въже, износено над допустимата норма, и падане на стрелата на автокрана, с което причинил смъртта на другия работник.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

 

 

 

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина