Напусна ни проф. Димитър Нанкинов

Автор: Plovdiv Now 2301
Напусна ни проф. Димитър Нанкинов

След тежко боледуване, на 24 юли почина проф. дбн Димитър Нанкинов - дългогодишен ръководител на Българската орнитологическа централа към Института по зоология при БАН.

Проф. Нанкинов е явление в нашата орнитологична наука. Освен стотиците монографии, книги и статии, посветени на птичето богатство на България, той създава кръжока по орнитология към Българската орнитологична централа. Организира и издаването на първото българско орнитологическо списание „Орнитологически информационен бюлетин“.

Димитър Нанкинов е Професор по екология и опазване на екосистемите, член на Съюза на учените в България, на Съюза на българските журналисти и на Руското географско дружество (Русское географическое общество) в Москва.

През 2006 г., за заслуги в развитието на орнитологическата наука и за съществен принос в проучването на миграциите на птиците в Евразия, е избран за академик – чуждестранен член на Руската академия на естествените науки – РАЕН (Москва).

Поклонението ще се извърши днес (27 юли) от 13:00 ч. в гробищния парк на родното му село Триводици, община Стамболийски.

Екипът на PlovdivNow.bg изказва съболезнования на близките и приятелите на професора

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина