Тонове боклуци от Испания заливат река Чая край Катуница

Автор: Милен Ангелов 14429
Тонове боклуци от Испания заливат река Чая край Катуница

Тонове боклуци заливат река Чая край пловдивското село Катуница. Чувалите, пълни с различни суровини и битови отпадъци, са хвърлени както на брега, така и в самото корито, предаде наш репортер.

Сигналът за нерегламентираното сметище е подаден днес до кмета на Катуница, Областна управа и РИОСВ.

Веднага на незаконното депо дойдоха на проверка представители на областната администрация, община Садово, Басейнова дирекция и РИОСВ – Пловдив.

На място те констатираха тонове отпадъци, сред които строителни, пластмасови и гумени парчета, битови и метални. Не е ясно колко от тях са опасни, обясни екологът на община Садово Атанас Иванов. Част от боклука бе опакован в чували с надписи Мade in Spain, пълни с пластмасови стърготини. Към тях бяха прикрепени бланки, като на място има поне 20-30 чувала. 

Някои от чувалите са  запечатани. Освен надписите, че идват от Испания има товарителници и други информационни табели. В други пък се виждат тарелки от кебапчета, бутилки от безалкохолно, чашки от кафе и опаковки от родни производители на сладки изделия.  

Сметището се намира на терен, изцяло държавна собственост – боклукът се намира върху дигата, както и в самото корито на реката.

В същото време от РИОСВ излязоха със становище по случая, часове след проверката. От инспекцията обаче на този етап не дават отговор от къде е боклукът и дали действително е от Испания. Не е ясно още, до колко отпадъците са опасни и дали се касае за престъпна дейност.

„В момента проверяващите са на мястото и извършват щателен оглед.  На място е установено и замърсяване на дигата и коритото на река Чая с отпадъци със смесен характер. При направения обход освен това е установено и замърсяване в землището на община Родопи със значителни размери. Ще се дадат предписания за почистване и ще се предприемат съответните административни мерки срещу собственика на терена, допуснал замърсяването. На собствениците на терените (общински и частни лица) ще се даде предписание за почистване на замърсения терен в съответствие със Закона за управление на отпадъците (ЗУО), а екоинспекцията ще следи стриктно за изпълнението им”, се казва в становището на РИОСВ.

Очаквайте подробности!

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина