Съдът пусна от ареста заловения по схемата с кредити, завлекли младеж от Садово с 19 бона

Автор: Plovdiv Now 9671
Съдът пусна от ареста заловения по схемата с кредити, завлекли младеж от Садово с 19 бона

 24-годишният Явор Стоилов, който е един от тримата обвинени в измамната схема с теглене на онлайн кредити с чужда самоличност е пуснат от ареста без никаква мярка за неотклонение, научи TrafficNews.

Той заедно с други  двама мъже, на 28 и 29 години, са с повдигнати обвинения, че в периода от август 2022 г. до юни 2023 г.  в съучастие са измамили 19-годишно момче от град Садово с 19 000 лв.

Бе установено, че тримата мъже, които са софиянци, са участвали в схема с теглене на онлайн кредити с чужда самоличност. Обвиняемите са вземали лични данни от различни граждани. По този начин чрез мобилни приложения на определени банки и чрез т.нар. „лицева верификация“ на клиента, изтеглили онлайн кредити в размер на 19 000 лв. от името на пострадалия мъж.

Явор Стоилов бе задържан от полицейски служители във Велинград на 20 август 2023 г. след като е бил обявен за издирване и се е укривал в България. Спрямо другите двама обвиняеми , бяха задържани на 03 август 2023 г., и им бе наложена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на по 5000 лв. за всеки един от тях.

Прокурорът по делото Димитър Костов сподели в предходното заседание, че измамниците и измамените не се познавали. От държавното обвинение имат данни и за други случаи, но към момента разследването и събирането на доказателства продължава.

Именно в предходното заседание пред Районен съд- Пловдив младият мъж бе задържан под стража. Магистратите споделиха доводите на прокуратурата, че при по-лека мярка има опасност от извършване на друго престъпление или укриване, предвид това, че Стоилов е бил обявен за общодържавно издирване.

Този път обаче, след като е обжалвал ареста си, Окръжен съд –Пловдив е пуснал Явор Стоилов без никаква мярка за неотклонение. Съдията е изтъкнал на заседанието, че липсва обосновано предположение, 24-годишният да е извършил престъплението.

Решението е окончателно.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина