Председателят на ОбС-Садово в писмо до Борисов: Недопустимо е да се изграждат още кариери

Автор: Валерия Василева 7276
Председателят на ОбС-Садово в писмо до Борисов: Недопустимо е да се изграждат още кариери

"Към настоящия момент в ареала от с. Катуница до гр. Асеновград  има четири действащи кариери и е недопустимо разкриването на нови." Това подчерта председателят на Общинския съвет в Садово Атанас Телчаров, който днес изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиерите и министрите. В текста той настояна от името на жителите на Катуница и местната власт да бъде прекратена концесията за добив на инертни материали от находище „Кацара“.

Припомняме, че преди малко повече от месец в Катуница се проведе референдум. 98% от гласувалите изразиха волята си против разкриването на концесионна площ за добив на инертни материали. Референдумът бе подкрепен от 50% от местните жители, както и жители на съседните на Катуница населени места. 

Исканията към Борисов, заявени в писмото, са подкрепени с три подписки. Подписите си са положили общо 80 депутати от различни партии, 16 общински съветници и 12 кмета на населени места в района. 

Ето го и текстът на писмото без редакторска намеса:

Уважаеми г-н Борисов,

Уважаеми дами и г-да Вицепремиери,

Уважаеми дами и г-да Министри,

 На 13.10.2018 г.  в Кметство с. Катуница, Община Садово, Област Пловдив бе проведен местен референдум във връзка с Решение на МС №85 /9.02.2018, с което е предоставена концесия за добив на подземни богатства по чл. 2, ал 1 т. 5 от Закона за подземните богатства – строителни материали – пясъци и чакъли. 67.8 % от концесионната площ е разположена в землището на  с. Катуница. Проведеният референдум е законен (активност  49.2 %), а  98 % от гласувалите изразиха волята си против разкриване на концесията. В изборния ден множество граждани на съседните населени места Ягодово, Крумово и Караджово пристигнаха пред изборните секции и също изразиха своето недоволство срещу планираната кариера и подкрепиха жителите на Катуница в действията им.

Темата е изключително чувствителна за жителите на с. Катуница, защото през годините от добив на инертни материали са унищожени близо 2 000 дка земеделски земи на селото. В следствие на това се наблюдава спадане на подпочвената вода, която е основен източник за напояване на селскостопанските култури в района. Редно е да се отбележи, че в началото на 90-те години след обществен натиск и блокиране движението на машините на държавната фирма „Кариери” АД бе преустановена дейността й в района. Притеснително е, че след като държавата в началото на 90-те години вижда основание в исканията на гражданите, в днешно време продължават да се дават разрешения за разкриване на концесии. Към настоящия момент в ареала от с. Катуница до гр. Асеновград  има четири действащи кариери и е недопустимо разкриването на нови.

 

Г-н Борисов,  Дами и господа,

Обръщам се към Вас в качеството си на Председател на Общински съвет – Садово, натоварен с отговорността да изразя искането на гражданите не само на с. Катуница, но и на живеещи в района, засегнат от евентуална бъдеща концесия,  а именно да отмените Ваше Решение № 85/09.02.2018г. С това ясно ще бъде показано на обществото, че обществените интереси стоят над личния интерес на един човек или една фирма.

В противен случай ще бъдем принудени чрез всички средства да се противопоставим на несправедливостта!

С уважение, 

Атанас Телчаров

Председател на ОбС - Садово

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина