Обвиняемият за убийство на събор край Садово моли за пробация

Автор: Plovdiv Now 9462
Обвиняемият за убийство на събор край Садово моли за пробация

“Искам да изразя отново съжаление. Моля, ако може да не излежавам присъдата си в затвора.” Това каза пред  Апелативен съд – Пловдив  27-годишният Петър Пеев от пловдивското село Поповица. Днес той обжалва наложената от Окръжен съд-Пловдив, присъда от  1 година и 8 месеца затвор заради инцидент на събор, придружен със смърт на мъж. Неговият защитник адвокат Паскалева допълни, че опитът й  като адвокат сочи, че присъда „пробация”  за дълъг период от време води едно лице до превъзпитание, пише TrafficNews.bg.

В пледоариите за по-лека присъда, адвокатката  заяви, че  дори от показанията по делото става ясно, че буквално минути преди пострадалият да получи удар, е бил намерен паднал на друго място от своя син.Тя добави още, че от разпита на свидетел се твърди, че синът на пострадалия е  псувал подсъдимия Петър преди инцидента да се случи. „Според мен от първа инстанция, тези свидетелски показание ся недооценени. Считам, че определеното наказание е несправедливо. Петър Пеев има заболяване, което е притеснително и  не считам също, че като той е в изпитателен срок трябва да го приемаме като най-заклетия престъпник,”  заяви още Паскалева.

Припомняме, че инцидентът стана миналата година, през месец юни, като на фаталната дата в село Поповица се провеждал традиционен събор. Починалият Йордан Минков и синът  му Петко се събрали с приятели и употребили солидно количество алкохол. Около 1:00 часа след полунощ, преди да свърши мероприятието, бащата легнал и заспал на земята, защото бил много пиян. Синът му обаче решил да го вдигне, за да се прибират.

Двамата мъже тръгнали към дома си, като при преминаването на  жп гарата в селото ги забелязал обвиняемият Петър Пеев. 27-годишният също бил употребил голямо количество ракия и бил много пиян. Той започнал да се заяжда със сина на Йордан, но след като видял и бащата, с който имали стар спор, се запътил към него с думите „Падна ли ми сега”. Скарали се и Петър ударил Йордан с юмрук в лицето.  По-възрастният от двамата мъже не успял да запази равновесие и паднал, като  ударил главата си в бетонен блок. Вследствие на това получил тежка черепно-мозъчна травма, а два дни по-късно починал в болнично заведение.

В предходното заседание Пеев призна вината си, а адвокатката пожела наказание „пробация” за подзащитния й, но Окръжен съд реши, че подходящото наказание не е „пробация” и така го осъди на 1 година и 8 месеца затвор.  

Днес в съдебната зала Петър Пеев и неговите родители присъстваха. В заседанието взеха участие и частните обвинители, които бяха представлявани от адвокат Делчо Джубелиев. 

В хода на делото прокурорът заяви, че  наложеното наказание е законосъобразно. Тезата на адвокат Джубелиев обаче беше по-различна. Той посочи, че в извършеното престъпление има евентуален умисъл и мозъчната травма за него е „средна” или „тежка" телесна повреда.  Юристът заяви още, че счита наложеното наказание за несправедливо и каза, че самопризнанието, изказването на съжаления е силно надценено. Адвокат Джубелиев  пожела връщане на делото на Окръжен съд- Пловдив, за да се увеличи значително наложеното наказание.

Ако този човек беше оцелял дали щеше обвиняемият Пеев да бъде съден за „лека телесна” повреда”. Този въпрос зададе защитата на пострадалите към магистратите.

Сестрата на жертвата се присъедини към становището на защитата и добави, че за нея това не е „лека телесна” повреда, предвид резултата от удара.

„Категорично смятам, че брат ми е бил настигнат и нападнат с категоричен умисъл. Въпреки множеството хора,  които са били събрани не е имало полиция, което за мен е парадоксално и ако имаше патрул може би нямаше да се стигне до този край.,” завърши жената.

Решението на Апелативен съд – Пловдив ще бъде ще бъде обявено в законовия срок.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина