Любов между малолетна и млад мъж в Садово стигна до съда

Автор: Plovdiv Now 13205
Любов между малолетна и млад мъж в Садово стигна до съда

Любов между малолетна и младеж в Садово стигна до съда. Момичето родило дете от приятеля си, а таткото се размина с глоба за това, вместо с присъда.

През 2020 година младежът, вече пълнолетен, се запознал с 15-годишно момиче. Влюбили се и той представил приятелката си на своите родители. През месец май двамата решили да бъдат постоянно заедно. Младежът завел любимата в бащината си къща и двамата заживели като съпрузи с благословията на родителите на момчето.

Момичето забременяло и преди 3 месеца родила момченце, което таткото припознал. Информация за случая стигнала до полицията в Асеновград и таткото бил изправен пред съда.

Съгласно закона, пълнолетно лице, което заживее на съпружески начала с момиче, ненавършило 16-годишна възраст, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание. Същото наказание грози и лицата, склонили двамата или пък улеснили стореното от тях. 

Пред съда таткото се признал за виновен по всички обвинения.

"Това съжителство разкрива висока степен на обществена опасност, тъй като същото е било съпроводено с осъществяване на полови контакти и съответно  забременяването и раждането на дете от пострадалата, преди навършването на 16 години, която на тази малка възраст е психически и физически незряла", е записано в мотивите на съдебния състав. 

Представителят на Районна прокуратура внесъл в съда предложение мъжът да бъде освободен от наказателна отговорност, като му се наложи административно наказание. Законът позволява това в случаите, когато извършителят е с чисто криминално досие, не е бил освобождаван от наказателна отговорност преди, а за извършеното от него умишлено престъпление е предвидено наказание, не по-голямо от 3 години лишаване от свобода. 

Съдът взел предвид всички смекчаващи вината обстоятелства - младият мъж признал вината си и изразил съжаление за стореното. Той нямал предишни кричминални прояви, въпреки че поведението му в случая било с по-висока обществена опасност, тъй като пострадалата не е била физически и психически зряла. 

Съдът взел под внимание смекчаващите отговорността обстоятелства и присъдил на младия татко само глоба в размер 1 500 лв. Решението подлежи на обжалване и протест.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина