Кокошки гиганти отглежда зооинженер от село Катуница

Автор: Деница Лещева 16467
Кокошки гиганти отглежда зооинженер от село Катуница

Природосъобразен начин на живот, правилно хранене и много любов - това е тайната в отглеждането на катунската кокошка. Селекцията на уникалната порода започва в края на миналия век от зооинженера Александър Николов. Сашо, както е известен сред съселяните си, започнал да развъжда наличните в региона породи. За четирите линии на катунската кокошка, които е получил, казва, че не са резултат от междувидови кръстоски. Пернатите просто успели да се адаптират към новата среда, като развили и нови белези. 

Кокошките на Сашо се отличават с по-голямо тегло и по-вкусно месо. Животните, които не са предвидени за разплод, достигат тегло от над 5 килограма. С килограм по-тежки са петлите, особено ако са пуснати на свободна паша. В същото време обаче месото е вкусно и крехко. Това се дължи най-вече на специалния им хранителен режим. Зооинженерът е изключил всякакъв вид ГМО от диетата на пернатите. Към момента те се изхранват с покълнали жито и ленено семе и специална смес от 9 билки. 

Въпреки че съвременната наука епигенетика дава обяснение за възникването на новата порода, тя остава непризната от науката. Причината е, че науката дели кокошките според цвета на оперението им, а не според генетичния фонд, смята Сашо. 

Щастливите кокошки често снасят яйца рекордьори. Най-големите са с по 3-4 жълтъка и надхвърлят 110 грама. Въпреки че подобни яйца са атракция, според зооинженера снасянето им не се отразява добре на пернатите. 

„Нека който може, да отиде на село и оттам да си купи яйцата. Има хора, които отглеждат животни за себе си. Включително и зарзават. Става въпрос на екологично чиста продукция. Хората на село отглеждат марули и си хранят животните с тях. А в града се чудат с какво да се хранят и дават луди пари”, съветва Николов в начеверието на Великден.

Вижте какво още разказа Александър във ВИДЕОТО:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина