Година след нелепата смърт на събор край Садово: Петър Пеев е готов да признае вина

Автор: Plovdiv Now 10583
Година след нелепата смърт на събор край Садово: Петър Пеев е готов да признае вина

Автор: Георги Тошев

Селски събор, много алкохол, кавги, бой и нелеп смъртен случай. Това се случи на 12 юни миналата година в пловдивското село Поповица. Подсъдим е Петър Пеев, нанесъл удар в лицето на Йордан Минков, който в последствие починал. Срещу 27-годишния Петър е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда.

Към момента той е с мярка за неотклонение „гаранция” в размер от 500 лева, която остава в сила до приключване на процеса.

Припомняме, че инцидентът стана миналата година, през месец юни, като на фаталната дата в село Поповица се провеждал традиционен събор. Починалия Йордан Минков и синът  му Петко се събрали с приятели и употребили солидно количество алкохол. Около 1:00 часа след полунощ, преди да свърши мероприятието, бащата легнал и заспал на земята, защото бил много пиян. Синът му обаче решил да го вдигне, за да се прибират.

Двамата мъже тръгнали към дома си, като при преминаването на  жп гарата в селото ги забелязал обвиняемият Петър Пеев. 27-годишният също бил употребил голямо количество ракия и бил много пиян. Той започнал да се заяжда със сина на Йордан, но след като видял и бащата, с който имали стар спор, се запътил към него с думите „Падна ли ми сега”. Скарали се и Петър ударил Йордан с юмрук в лицето.  По-възрастният от двамата мъже не успял да запази равновесие и паднал, като  ударил главата си в бетонен блок. Вследствие на това получил черепно-мозъчна травма, а два дни по-късно починал в болнично заведение.

Пред Пловдивския окръжен съд, 27-годишният машинен оператор, който има и предишни осъждания, изрази готовност да признае вината си, като по този начин законът му дава право да ползва с 1/3 по-ниска присъда от наложената.

По време разпоредителното заседание адвокатът на пострадалите Делчо Джубелиев поиска делото да бъде върнато на прокуратурата, за да се преквалифицира престъплението. В аргументите си, той изтъкна, че смъртта е причинена от падане, а не от удара. Според него падането на земята не е лека телесна повреда и дори е повече от средна такава. Прокурор Костова се защити, като каза, че са направени множество разследвания и експертизи и квалификацията е правилна. На същото мнение бе и адвокат Светлана Паскалева – защитник на обвиняем. Съдът също не прие искането на Джубелиев и го отхвърли като неоснователно.

Делото обаче се отложи за 11 юли, тъй като близките на починалия мъж бяха конституирани като частни обвинители, а според закона, решението на магистратите може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред по-горна инстанция.

За подобен вид престъпление законът предвижда до 5 години лишаване от свобода.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина