Конкурс за 100-годишнината от рождението на Хайтов кани жителите на Куклен

Автор: Plovdiv Now 5005
Конкурс за 100-годишнината от рождението на Хайтов кани жителите на Куклен

Конкурс по случай 100-годишнината от рождението на големия писател Николай Хайтов отправя предизвикателство към жителите на община Куклен.

Надпреварата ще протече по следния начин - в началото на всяка седмица във фейсбук страницата на общината ще бъде публикуван по един цитат от именития автор. Всеки, който познае и напише от кое произведение или разказ е цитатът, ще има възможността да спечели книга на Хайтов.

Специална награда пък ще изненада най-активния участник. 

Хайтов е роден на 15 септември 1919 г. в село Яврово, община Куклен. Завършва прогимназия в родното си село. Работи като чирак в магазин за брашно, келнер в кръчма, камериер и общ работник в железопътните кариери край село Крумово в продължение на 3-4 години. През 1938 завършва гимназия в Асеновград. Завършва Лесовъдния отдел на Агрономическия факултет в Софийския университет през 1943 г. От есента на 1944 е войник в Пловдив.

През 1967 излизат знаменитите му „Диви разкази“, авторството на които е спорно. Те имат над 10 издания в България, като са преведени на 28 чужди езика, включително китайски. През 1989 г. излизат „Избрани произведения“ в 3 тома.

Хайтов пише над 10 пиеси, 800 статии и рецензии. Общият тираж на книгите на Хайтов, които са издадени и преиздадени в България, е над 4 милиона екземпляра.

Умира на 82-годишна възраст на 30 юни 2002 г. от левкемия и е погребан в Централните гробища в София

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина