И в Карлово пристига изложбата “Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи“

Автор: Plovdiv Now 7391
И в Карлово пристига изложбата “Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи“
По повод Европейски дни на наследството –„Европа, общо наследство“ 2022 г. в Историческия музей в Карлово гостува изложбата на Института по балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ -"Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи".
 
Експозицията ще гостува в града на Левски от 8 септември до 8 октомври 2022 г.
 
Изложбата е част от програмата на община Карлово, включена в националната програма на Министерството на културата за провеждането на Европейските дни на наследството –„Европа, общо наследство“ 2022 г. Организирането и за септември беше планирано преди два месеца. Тя е осъществена от екип в състав проф. дин Валерия Фол, д-р Росица Манова – реставратор, д-р Ружа Попова, Недялка Чакалова – преводач, Ели Филипова – дизайн, които в рамките на научноизследователския проект ИНФРАМАТ осъществиха двуезичната постерна изложба под заглавие Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи.
 
Изложбата е насочена както към специалистите, така и към широката публика, за да обърне тяхното внимание на един по-различен аспект на (частично) познатите сакрални градежи – цветовата декорация и нейната роля. За целта върху 42 табла са представени 22 обекта на тракийската и римската култура по българските земи – всички те с цветова украса. В декорацията на част от тях при проучванията им е документирано използването на различни пигменти, сред които и цинобър, други са публикувани без да са направени такъв тип изследвания – за съжаление, някои от тях вече недостъпни. Специално за изложбата на някои от тези обекти, където беше предоставена възможност, беше изследван червеният цвят в украсата, за да се установи наличието или отсъствието на цинобър.
 
Целта беше да се установи използването на този специфичен минерал – скъп за времето си, добиван в ограничени територии на античния свят – в декорацията на сакралните градежи. Въз основа на събрания материал се направиха някои важни изводи – цинобърът е използван в подобни пространства основно в рамкиращите полета, редом обаче с червения цвят, добиван през други пигменти. Тъй като изследваните обекти бяха твърде малко, за да се изведат по-генерални заключения, беше решено изводите да се направят при много по-обстоен анализ и при по-голям обем изследван материал. Изключително ценният цинобър обаче очевидно е бил натоварен с определена символика и функции, които биха могли да се разкрият цялостно единствено при комплексни изследвания.
 
Изложбата, базирана върху текстове, описващи обектите, изследвания на цветовата украса и огромен снимков материал, успя да впише представените градежи в Средиземноморския контекст за декорация на подобен тип паметници и в актуалната към момента изследователска проблематика за възстановяване и проучване на цветовете.
 
Експозицията е осъществена със съдействието на НАИМ при БАН, в чиято лаборатория и със съдействието на техен служител бяха изготвени част от анализите, на Регионален исторически музей – София, Регионален археологически музей – Пловдив и Министерство на културата. Част от снимките са от научния архив на ИБЦТ, други бяха предоставени безвъзмездно от авторите им. На снимките могат да се видят вече загубени за науката фрески, съхранявани в архивите на институциите, които организират изложбата, и в частни архиви.
 
Поради интереса, предизвикан от изложбата, е взето решение текстовете да се адаптират и представят в двуезично монографично издание със същото заглавие. Книгата от 220 стр. е изготвена от същия екип, който подготви изложбата.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина