Да почетем паметта на проф. Лолита Николова от Карлово, щеше да навърши 64 днес

Автор: Plovdiv Now 8417
Да почетем паметта на проф. Лолита Николова от Карлово, щеше да навърши 64 днес

Да почетем паметта на проф. Лолита Николова от Карлово, която щеше да навърши 64 години днес.

Тя почина в САЩ през юли миналата година, където от няколко години работеше и се лекуваше едновременно. Николова, която бе историк и общественик, работеше активно, за да популяризира богатото историческо минало на родното Карлово.  

Проф. Лолита Николова бе учен със световна слава. Създава Международния институт по антропология в Солт Лейк Сити, щата Юта, който прераства в Глобална академия. Доктор е по древна история, защитава втора докторантура по генетична генеалогия. Създател е на първото родословно дърво на българските имигранти в САЩ и е един от най-големите специалисти по генеалогия в света. През 2019 година година се връща в Карлово, с което е свързана от детските си години, и развива активна обществена дейност в града.

Дъщеря е на големия художник Петър Николов, роден в карловското село Климент.

В нейна памет припомняме едно интервю, направено от пловдивския журналист Добринка Димова:

- Проф. Николова, Вие изследвате българската имиграция в САЩ от началото до днес. По какво тя се различава от останалите общности и какъв е профилът на българския мигрант?

- Българската имиграция в САЩ е изключително интересна и увлекателна научна проблематика. Американците създават среда на мултикултура и имиграцията особено през съвременния етап запазва националните си характеристики дълго време. За това помага и развиващото се разбиране за глобална българска нация, което е изключително важно за преизграждането на нашата национална идентичност като силна нация, интегрирала световните ценности. Мисля, че най-характерно за българите в САЩ днес е, че те успяват бързо да се адаптират и интегрират и това ги различава, например, от мексиканците. Имаме и фолклорни традиции, които се харесват в хетерогенната културна среда.

Мога да отбележа и различия в самата българска имиграция от началото на 20 век и сега. В началото на 1900-те години имигрантите са главно необразовани млади мъже. За разлика от западноевропейските имигранти, те не успяват да се обезпечат материално и да поканят съпругите и семействата им при тях или да се върнат и да си намерят съпруги у нас – като италианците, например. Затова успехът им е зависел от възможността да се оженят в САЩ. По тази причина много от тях се връщат, тъй като интегрирането с друга култура не е било лесна задача. Съвременните имигранти са образовани, отиват в САЩ често със семействата си. Много българи се женят и за други народности, но мисля, че е по-слаба тенденция. Имиграцията по начало е проблем за личната съдба. И всеки човек има уникална съдба. Моите изследвания градят пласт от националната ни идентичност, който да ни обогатява и да ни помага да се гордеем с българската си националност, допълвайки примери за  наши сънародници, които създават ценности толкова далече от България и гордо казват: Аз съм българин.

- Разкажете за живота си в САЩ. Как решихте да заминете?

- Заминах за САЩ през януари 1997 г. да чета лекция в Калифорнийския университет в Бъркли, Калифорния, по покана на американски професор. Това беше година и половина след забележителния международен научен симпозиум в Карлово по повод откритията ми край с. Дъбене, който организирах като зав. отдел ''Археология'' в Общинския исторически музей в града с активното съдействие на тогавашната директорка г-жа Пенка Тодорова.

Пристигнах в Бъркли по време на зимната ваканция на студентите със самолетен билет, спонсориран от ''Мати България''. Това стана в период, когато вече нямаше средства за археологически разкопки по начина, по който аз исках да ги провеждам – на най-високо световно ниво. Още на следващия ден след пристигането влязох в университетската библиотека, каквато виждах за първи път, независимо от доброто ми познаване на академичните библитеки в Европа – с два надземни и няколко подземни етажа. Оказа се, че има и много балканска научна литература по моите проблеми. Два дни по-късно започнах да подготвям документи за зелена карта като учен. Беше дълъг процес, но след подаването им през 1998 г. получих одобрение за по-малко от 6 месеца. В същото време обаче дойде известието за стипендия от Германия за преподаване в университета в Хайделберг. Затова интервюто ми беше в София и се върнах в САЩ със зелена карта като учен в края на 2000-та година.

С други думи, в САЩ видях възможност да продължа успешната ми вече научна кариера, която направих като зав. отдел ''Археология'' в ОИМ-Карлово в период, когато нямаше средства за разкопки. А за да си поръчам една книга чрез кногообмен в Народна библиотека ми беше необходима една трета от заплатата.

Проф. Николова по време на проучване на гробни паметници на остров Макинау в Мичигън, САЩ (октомври 2019)

- Какво означават вашите титли проф. д-р и. д-р о. и в коя област са?

- Първата ми научна титла всъщност навремето се означаваше като ''кандидат на историческите науки''. Сега тя е транформирана доктор, а моята е в областта на праисторията, която е клон на историята. С други думи, д-р и. означава доктор по история. Получих я в София през 1990 г. след успешна защита на дисертацията ми ''Проблеми на културните взаимоотношения между Югоизточна и Централна Европа през ранната бронзова епоха'' с научен ръководител покойния вече д-р Румен Катинчаров, която разработих като докторант в Археологическия институт с музей в София. След нея е титлата изследовател професор, която е към основания от група учени институт в Солт Лейк Сити по моя инициатива и бе одобрена от Регентския съвет на Юта – висшата инстанция за образование в щата. Тя е въз основа на научната ми дейност със световен принос и афилиацията ми с Университета на Юта, където бях асоцииран проподавател във Факултета по антропология.

Заедно с преподаването ми в Обществения колеж в Солт Лейк Сити и Института по изкуства в Солт Лейк Сити, аз също продължих да уча. Завърших втора магистратура в частния университет Аргоси – съдебна психология, както и защитих успешно докторат в учебна програма за висше и след-средно образование, от който е титлата ''доктор по образованието''. Докторатът ми бе публикуван като научна книга, издадена в Ню Йорк от авторитетното издателство ''Nova Science'' и електронното издание през 2018 г. Следващата година получи златен медал от престижна американска институция за награди в областта на кногоиздаването. Това е един от малкото докторати в САЩ, защитен не само с текст, но и публикуван учебник към него. Получих изключително висока оценка, както и всичките ми оценки в дългата докторска програма с повече от 50 кредита са отлични.

Книгата и златният медал

- Какво представлява генеалогията?

- Много хора не знаят какво означава думата генеалогия! Затова въпросът, който задавате, е напълно основателен.

Генеалогията е наука за проучване на родовете. В България по-популярна е думата родознание, но и тя не е много ясна на хората, тъй като за разлика от много други държави генеалогията не е популярна у нас. По-точно – едва сега става по-популярна. Аз обяснявам по следния начин: Когато започваме да изучаване кои са нашите баби, дядовци, прабаби и прадядовци, ние се занимаваме с генеалогия. Това е изключително силна научна дисциплина, която се основава на документи. Може би затова се развих като световно утвърден генеалог – научните ми проблеми, които решавам, са винаги основани върху много факти.

Но истината е, че станах генеалог случайно. Аз се преместих да живея от Бъркли, Калифорния, в Солт Лейк Сити, Юта, тъй като прочетох, че Университетът на Юта е водещ в света. Веднага бях приета за асоцииран преподавател, но това не ми даваше работа. А градът е столица на световната генеалогия и само за няколко месеца станах най-горещият генеалог, тъй като от години водещите компании имаха източноевропейски проекти, които никой там не можеше да направи успешни. Някои от тях продължават и днес, тъй като генеалогичният проект е по правило безкраен изследователски процес. През последните години моите проекти са основно в Италия и Гърция.

Даваните ми проекти от компании са традиционна генеалогия – без използване на генетични проучвания. Обикновено в италианските изследвания достигам до родословия с корени в 16 век.

Докторската ми теза обаче е културна геномика – опит да обединя традиционната генеалогия с генетиката и археологията. За съжаление, генетичните проучвания за древността засега не са много убедителни от научна гледна точка, и аз чакам в генетиката за праистория  да дойдат наистина талантливи учени, за да можем заедно да достигнем до истински научни резултати, а не манипулирани теории.

Проучвала ли сте родословното дърво на някоя известна българска фамилия? Има ли достойно място генеалогията у нас?

- Да. Имам няколко проекта. Всяка фамилия става известна, ако се проучи. Силата на генеалогията е откриване на неочакваното във всеки род. Линда Гебаров ми поръча изследване и достигнах до много добри резултати при проучване на документи в гр. Ловеч. Нейният баща е бил авторитетен учител в САЩ. Имам проучване и на фамилия Стефанов от Великотърновско. Оказа се, че и от двете страни на океана в този род имат известни политици. За съжаление, тези проекти са частни и не мога да говоря подробно за тях. Някои резултати съм публикувала в научни статии.

Генеалогията е и проучване на детайли към родословни системи. Много се радвам, че точно преди честването на 125 години от рождението на известната карловка Анка Ламбрева открих кораба, с който е потеглила на 30 април 1930 г. от Нова Зеландия да се върне в България през Канада. Имам и други изследвания за карловци, които все още не са публикувани.

Силата на генеалогията е, че не се интересуваме кой в коя партия е членувал, например. Това е социална глобална платформа, която обединява нациите, расите, света. Затова генеалогията у нас може би още дълго няма да намери достойното си място в националната културна идентичност и сигурност, тъй като нашите политици предпочитат населението да е политизирано и да му се внушава, че всичко зависи от тях и авторитетът на видните личности  не означава нищо. Но подобна идеология е пагубна и българската нация отговаря по свой начин – иронизираща ги в социална медия и с твърде малко лайкове на казионните им прояви, които често са завеса на пропаст от корупция.

Друга причина генеалогията да не е ежедневно занимание в българските домове и децата да не знаят имената на прародителите си, е че българските семейства са обременени от борбата за насъщия и не виждат в генеалогичните изследвания конструктор на тяхната културна идентичност,  която ги прави по-силни като личности. Но пролетният полъх ще дойде от глобалните българи – имигрантите, в развитите западни страни, където родословното дърво е важно за всяко семейство. Търсейки своите корени, децата и внуците на днешните първо поколение имигранти ще бъдат огънят, от който ще заври водата на една изключително интересна, занимателна и силна за идентичността на различни нива изследователска дейност у нас. А може би и училищата и музеите ще помогнат. Едно от направленията, които има в моя проект за трансформация на ОИМ в Карлово, е създаване на генеалогичен център в музея за проучване на карловците в целия свят. Това означава световен генеалогилен център, тъй като карловците са по целия свят – милионери, професори, затворници, честни, престъпници – всички предмет на генеалогията. Нашата карловска идентичност не е само Васил Левски.

Корабът, с който се връща Анка Ламбрева

 

Какво Ви накара да се върнете в Карлово?

- Аз винаги съм била свързана с Карлово, тъй като тук са корените ми – брат ми и баща ми. И мама, но за съжаление, гробът й, тъй като тя почина през 2009 г. Тук е и моята къща, находките от археологическите ми разкопки в община Карлово и основната тема на една насока от научните ми проучвания – история и генеалогия на Карлово. От заминаването си съм била в непрекъсната връзка с Карлово. Идвах си почти всяка година, макар и за няколко часа, тъй като изследователските ми проекти, за които пристигах в Европа, бяха извън България – главно в Италия, Германия и Гърция.

От 2018 г. започнах усилено да планирам окончателно завръщане, след като успешно защитих втората си докторска титла в университета Аргоси. Конкретно през 2019 г. ме върна информацията за конкурса за директор в музея в Клисура. Този конкурс ми даде надежда, че в Карловска община започна нова ера – ера на върховенството на закона. И непосредствено след конкурса в Клисура, което е отдалечено място за мен и не е конкретен предмет на преките ми научни интереси (затова не кандидатствах), ще има конкурс и за директор на Общинския исторически музей в Карлово. Смятам, че това място е най-доброто за мен да завърша световната си научна кариета и лидерска социална практика и на което най-много ще допринеса за Карлово и утвърждаването му като елитно място с наука, култура и туризъм на световно ниво. Разработих проект за превръщането на Подбалканския регион в нов център за международен туризъм чрез обединяване на усилията на всички близки общини около Карлово и план за ''История и генеалогия на Карлово''. Но пред очите ми разумът се трансформира постепено в абсурд – няма все още такъв конкурс.

Връщайки се през ноември 2019 г., аз започнах упорито да работя по проектите. Издадох първото списание за Карлово – „Карлово Емпатия“, което се посрещна с интерес и уважение от общността. Създадох и нова културна атракция ''Къщата на творците'', което всъщност е отговор за общинския проектен зов за нови културни атракции. Започна също да функционира по-активно „Академия Карлово“ като научен и образователен център. Това е моята нова научно-социална рожба, която развивам бавно за социалното ми място за работа, след като се пенсионирам, тъй като чувствам сили да бъда социално активна дълги години напред. А според законите у нас пенсионната възраст за мен е 66 г. Издадох и първата ми биографична книга – за българската американка Диана Чолакова. Тя развива нов жанр – биомемори, при който автентичността на текста се постига чрез максимално възпроизвеждане на интервютата, въз основа на които бе написана. Засега е публикувана само като електронно издание на английски и вече получи бронзов медал в САЩ. Предстои издаването й на български. И, разбира се, всяка сутрин отварям интернет страницата на община Карлово, прошепвайки: Може би разумът победи все пак. Уви! Затварям я със заключението: Разумът се трансформира в абсурд. Не е ли всъщност световно явление? Ако трябва да се пошегувам, мога по друг начин на отговоря на въпроса Ви – дойдох (без да знам) да пиша книга ''Когато разумът се трансформира в абсурд­­''.

За информация на читателите – има закон, според който правомощията на общините с директорите на музеи са само за пет години след конкурс. Този закон е от доста отдавна, което означава нещо много просто – някой получава противозаконно заплата от нашите пари – парите на данъкоплатците. Психологически това е убийствено поведение на хора, които искат да покажат на света, че са над законите. Нашите идеали през 1989, когато падна Берлинската стена, буквално се газят с ботуш от някой,  който смята, че е над закона. Нямам преки обвинения към никого, тъй като в политиката най-често решаваща е думата на сили, които са зад публичната сцена.

Бронзовият медал от 2020 - награда за новата й книга за Диана Чолакова на английски

- С каква обществена дейност се занимавате в момента в Карлово?

- Първата са номинациите ''Най-добрите в Карлово''. Имахме за 2019 г. и номинациите продължават на Фейсбук страницата ''Най-добрите в Карлово'' за 2020 г. Всеки може да номинира карловец за определена дейност, качество или проява. Единственото условие е да няма сигнал – оплакване, което да се окаже истина.

Втората е списанието ''Карлово Емпатия''. Първият брой е успешен. Реших да бъдат два броя, за да можем да увеличим и обема му. Третото направление е „Академия Карлово“. Искам да спомена и за много важна моя проява, която е извън Карлово – предаването ми по телевизия „Тракия“  „Културна идентичност“. Заедно с г-н Евгений Тодоров имаме вече няколко успешни предавания. Но заради Ковид-19 поредицата прекъсна да се излъчва. Все още се страхувам да пътувам до Пловдив заради близките ми и малките ученици. Но дано поне през есента нещата се стабилизират и продължим с Евгений този проект.

Първи брой на "Карлово Емпатия"

- Разработвате ли някакви научни трудове?

Всеки утвърден учен има централна изследователска тема. Аз работя от 2019 г. върху книга, за която ме поканиха да бъде издадена във Великобритания. Това е ''Културна теория'', която разработвам като оригинална работа, а не критичен анализ на съществуващите теории. Помага ми фактът, че независимо от местоживеенето ми в Карлово, аз съм и студент онлайн по английска литература в университета в Южен Хемпшир, САЩ, където програмата е теоретична и дискусиите с преподаватели и студентите ми помагат да развивам и новата си теория.

Отделни нови научни проучвания публикувам непрекъснато, които са главно отговор на покани на редактори и съставители на научни книги и списания. Преди няколко дни изпратих статия за карловска компания за отоплителни системи. Получих предварително благодарност за приноса, а аз съм благодарна на г-н Хероут за възможността за видя производството на компанията. Книгата е за съвременната промишленост и ще се публикува от ''Nova Science'', а моята глава може да се окаже първата научна публикувана специална разработка, и то на английски, за нова компания в Карлово. Теорията в нея е, че успехът на съвременна България се носи от много нови компании, които са малки, но започват от нула и успяват благодарение на следване на върховенството на закона, т.е. плащане на данъците и упорит честен почтен труд. Тези компании трябва да са пример и за политиците. А също и да се знаят и почитат от общността, която само поради отсъствие на достатъчно информация за новото днес отива в неправилна посока да идеализира миналото.

С други думи, ако през 1990 г. започнах да проучвам археологически горното течение на Стряма, за да покажа на карловци, че не само Васил Левски е наша гордост, днес си оставам същата идеалистка и ентусиастка,  но с друга цел. Искам да покажа, че все пак вървим напред и независимо от отровните стрели на „Когато разумът се трансформира в абсурд“, ние можем и ще бъдем световна ценност като малка, инегрирана и със здрави ценности общност, на която е трудно, но устойчиво също върви напред.

 - Баща Ви е известният художник Петър Николов. Разкажете за историята на вашето семейство и как е свързано то с Карлово.

- Карловските корени са по линия именно на баща ми. Неговите родители, покойните Петко Видолов Николов и Лалка, са живяли в с. Климент, Карловско. Баба Лалка ражда в Климент трима сина, от които татко е най-малкият. Тя е била учителка в село Климент през 1920-те и 1930-те години, родом от Казанлък. Дядо Петко е бил земевладелец. По-късно идват и си строят къща на купена земя в Карлово, тогава в северните покрайнини на града, а сега непосредствено до центъра от страната на Водопода. Мисля, че новата ни къща, която се издигна на мястото на голям кестен през 1970-те години, е с един от най-хубавите изгледи в света към Стара планина и близко до Старинно Карлово – перлата на днешното Карлово, както и Водопада. Моите първи братовчеди, децата на братята на баща ми, са в София или в Канада. Те и техните деца са много успешни адвокати, зъболекари, бизнесмени, медийни агенти. 

Аз станах карловка като археолог през 1990-те години, но живях и учих в Карлово и когато бях в 6-ти и 7-ми клас (през 1970-те години). Имам запазена една характеристика от 7 клас от моята класна в у-ще ''Васил Коларов'' – изумителна като проникновение. Сега, когато се върнах, чрез Фейсбук се открихме с една съученичка. Това са културни корени, които свързват минало и настояще.

- Какво ще пожелаете на нашите читатели?

- Първи искам да пожелая на вас, днешните журналисти, да бъдете себе си. Във вашите ръце и от вас зависи бъдещето на България. Едва ли е имало по-трудно време за журналистите по света, но медийните експерти със силна идентичност успяват да бъдат себе си. И надявам се всяко интервю на Вас, Добринка, Ви помага да бъдете повече себе си. За мен, когато чета журналистически статии, не е от значение дали се съгласявам, или не с написаното, а дали виждам силна честна личност зад написаното. Няма по-ценен критерий от морала днес по света.

На читателите от Карлово искам да пожелая да бъдем всички оптимисти, че ще стане по-добре. Но и ние трябва непрекъснато да се гледаме в огледалото и да се усъвършенстваме. Дано вечният мач сини и червени вече да се превърне в мач честни-морални и корумпирани-безчестни. Тази транформация ще ни помогне повече да се усмихваме, защото ще заживеем по-добре.

На всички останали читатели ми се иска да напомня, че празнуваме 30 години свобода и демокрация. Но демокрацията не е като диктатурата. Тя е аморфна и се поддава лесно на манипулации. Затова важно е всеки да се опита да живее честно и да се обединяваме всички срещу корупцията. Това е основната разлика между демокрацията у нас и в развитите страни – и там има силна политическа и икономическа корупция, но ако се разкрие, всички се обединяват срещу нея. У нас – отношението е политическо, а не морално.

Накрая, още веднъж благодаря за възможността да бъда себе си. А когато съм себе си – винаги имам верни, а не лицемерни приятели. Те са част от живота ми, без която не мога.

 

Проф. Николова със свои ученици по английски

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина