Четири месеца, след като бе спипан пиян зад волана: Кметът на Житница е все още без присъда

Автор: Парашкева Иванова 35397
Четири месеца, след като бе спипан пиян зад волана: Кметът на Житница е все още без присъда

Четири месеца, след като е заловен да шофира пиян, кметът на Житница Иван Бараков все още е на поста си, научи TrafficNews. На 3 март 2022 година , в първите часове на деня, 36-годишният кметски наместник  е спрян за проверка от полицейски патрул. Той е зад волана на "Форд Транзит" и дрегерът отчита 1,45 промила алкохол в кръвта. В последствие му е направена и кръвна проба, която потвърждава резултата. 

По случая е образувано бързо производство по чл. 343б ал.1 от Наказателния кодекс, който предвижда от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба. Няколко дни след произшествието обаче, делото е преобразувано от бързо в досъдебно производство, като от страна на адвоката на Бараков са поискани допълнителни експертизи и разпити на свидетели. В последствие срокът на разследването е удължен с още два месеца и до 3 юли трябва да приключи. 

Това е поредния кмет от община Калояново, който се сблъсква челно с правосъдната система. 

През юли 2017 г. кметът на Дълго поле Тодор Танански за втори път бе осъден на пробация. Той сключи споразумение с прокуратурата по обвинението, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, съпроводени със съпротива срещу орган на реда. На селско празненство , полицейски патрул се отзовал на сигнал за нарушаване на нощната тишина. Сред гостите бил и самият кметски наместник, който викал, псувал и обиждал служителите на реда. Заканил се, че лично ще се погрижи да бъдат освободени от длъжността си. След това грабнал личната карта на приятеля си от ръцете на един от тях и избягал.

Той бе осъден на две години пробация. Припомняме, че кметът на селото вече имаше влязла в сила присъда - предишната година той отново получи наказание "пробация" за нападение над футболен съдия през октомври 2018-та година на футболен мач между отборите на Цалапица и Дълго поле. 

Тъй като законът не включва пробацията сред наказанията, заради които осъденият трябва да напусне длъжността, която заема, Танаски също продължава да изпълнява служебните си ангажименти. Според местни жители пробационният режим не е попречил на Танаски през зимата да отиде на ваканция в Турция. 

Предишният кмет на община Калояново Георги Георгиев, на чиято територия са двете села Дълго поле и Житница, също бе осъден за шофиране под въздействие на наркотични вещества. Въпреки "героичната" съпротива на Районната избирателна комисия в продължение на няколко месеца, той в крайна сметка бе освободен и в Калояново през 2021 година се проведоха извънредни избори. 

Отстраняването на кмета породи и правен абсурд. През ноември 2021 г. Върховният административен съд отмени предсрочното прекратяване на мандата на  Георгиев. Решението на ВАС е окончателно като преписката по отстраняването на Георгиев се връща отново на Общинската избирателна комисия, която прекрати предсрочно мандата на кмета на 27.05 2021 година. 

 Към тази дата, обаче, Георгиев обжалва пред съда отстраняването си. Според върховните магистрати никой друг  орган, в това число и административния, няма право да приеме за разглеждане спор, който вече се разглежда от съда. В настоящия случай ОИК не се е съобразила със съдебната вече жалба на Георгиев срещу отстраняването му. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина