С впечатляващ хепънинг откриват днес фестивала Старо Железаре StreetАrt

Автор: Plovdiv Now 480
С впечатляващ хепънинг откриват днес фестивала Старо Железаре StreetАrt

2019 година е специална за Старо Железаре, заради отбелязването на петото издание и  първата кръгла годишнина на фестивала Старо Железаре StreetАrt .  Днес, 27 юли, точно в 18 часа ще се състои откриването с хепънинг под надслов „Да живее новият прекрасен селски свят! Селото на слънцето – футуристична утопия и манифест за красиво бъдеще“.

Тази година събитието протича под мотото на УТОПИЯТА, мечтите за по-добро бъдеще, копнежа по миналото, което е в основата на нашата творческа дейност в селото от самото начало. В условията на стагнация възниква бунт, поддържан от ФУТУРИСТИЧНИЯ МАНИФЕСТ НА КРАСИВОТО БЪДЕЩЕ, бунт срещу диктатурата на времето, физиологията и биологията, срещу безмилостния звяр на икономиката, географията, демографията и политиката.

Тазгодишното последване на УТОПИЯТА, мечтите се случва  естествено и в областта на мурали (уличното изкуство).  Под звуците на IMAGINE на Джон Ленън и на СВЕТЪТ Е СТРАНЕН от Чеслав Ниман се случва утопичен танц, всички заедно, различни нации, възгледи, ориентации Евреи с бутилки върху  главите си, български кукери, танцьорка от карнавала в Рио де Жанейро, след това Марсел Марсо и Чарли Чаплин, мексиканско момиче от Диа де Муертос, до което зад решетките се появява затворник от Гуантанамо.

И двете песни са един вид утопичен манифест, който се осъществява по стените на Старо Железаре. В „Дома на традициите“, който е централното място на тазгодишния проект, УТОПИЯТА продължава с музика. Перфектна мелодия на душата, изпята от местни баби, български гайдари, заедно с емблематичните джазмени - Майлс Дейвис, Луис Армстронг, реге музиканти - Боб Марли, Лъки Дюб, след това Джим Морисън, Фреди Меркюри, Ейми Уайнхаус а също така и Орфей. Придружава  ги с цигулка Петър Дънов - духовният учител на българите. Тук е и Кришна. Малко носталгични спомени от задушевните 70-те години под знака на  Ню Eйдж и MAKE LOVE NOT WAR..

Артисти, модератори и продуценти са Катажина и Венцислав Пирянков. Художниците са ученици от училището по изкуства Венци и Университета по изкуства в Познан - Анна Косик, Агнешка Гжемска, Антони Хоровски, Юлия Клодзинска, София Горончняк, Станислав Корицки, Лидия Физек, Любослав Пирянков. Asz.Teatr от Познан: Anna Szymczak, Klaudia Solarek, Gniewomir Solarek, Tadeusz Sławomir Lisiecki

Проектът  е част от програмата  на  Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се осъществява с подкрепата на Кмета на град Познан.

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина