Фрагмент от мраморна плоча - първи документ за съществуването на Хисаря от древността

Автор: Plovdiv Now 9953
Фрагмент от мраморна плоча - първи документ за съществуването на Хисаря от древността
Фрагмент от мраморна плоча е първият оригинален документ за съществуването на Хисаря от древността, разказват от Туристическия информационен център в града.
 
Данните от този надпис на латински език свидетелстват, че през 135-136 година, по времето на император Хадриан районът около хисарските минерални извори е бил обявен за Augustae /буквален превод: императорско владение със собствени граници/. Погрешно се смята, че това е било името на селището. Точният превод на надписа гласи: „По разпореждане на император Хадриан, управителят на провинция Тракия Каварий Фронтон определи границите на Аугусте в територията на провинция Тракия.” Това място имало особен статут и било подчинено лично на императора. Заради славата на топлите лековити извори, веднага започнало изграждането на голяма баня с нимфеум.
 
Император Хадриан е един от малкото владетели на Римската империя, който притежавал изключително високо образование и култура. Лично обикалял владенията и провинциите, за да се запознава с всяко едно място. Като изявен поклонник и ценител на изкуствата, сам проектирал редица красиви вили, градини и статуи, някои от които са запазени по света и до днес.
 
След 157 години, друг велик император – Диоклециан обявил владението за град с името Диоклецианополис /първото регистрирано име/. И така вече 1886 години Хисаря е с особения статут на град с лечебни води, чист въздух и благоприятен климат.
 
"Можем само да благодарим на тези славни мъже, че са ни удостоили с вниманието си и са ни оставили история с великолепни археологически паметници. „Във вечния водовъртеж, който превръща едно нещо в друго, за да го спаси и съхрани през вечността...“ ние сме прашинки, но с мисия да пазим и предаваме на следващите поколения", казват още от Туристическия център.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина