Читалището в Хисаря стана на 117 години

Автор: Plovdiv Now 4883
Читалището в Хисаря стана на 117 години

Читалище „Иван Вазов – 1904 г.” в Хисаря стана на 117.

На 14 ноември 1904 г. учителят Никола Младенов, заедно с няколко местни интелектуалци-ентусиасти слагат началото на читалищното дело в Хисаря. Първият Устав на читалището е утвърден от Министерството на народното просвещение със заповед № 990 от 10 май 1905. 

Иван Вазов дава съгласието си новосъздаденото читалище да носи неговото име. Първите дарени от него книги с автограф слагат началото на библиотечния фонд. От онова време е запазен един оригинален метален печат с образа на Иван Вазов (първия печат на хисарското читалище).

През 1934 – 1935 година започва строеж на читалищна сграда на място, което е негова собственост. Градежът се извършва със средства, както на общината, така и със събрани от читалището. Държавата не подпомагала тогава достатъчно строителството и затова била построена само административната част на сградата.

До 1984 г. читалището се помества в стара сграда, която се оказва недостатъчна за дейностите му и за непрекъснато увеличаващия се библиотечен фонд. В отговор на тези нужди през 1984 г. читалището се премества в нова и многофункционална сграда със съвременна архитектура, в която и до днес развива и популяризира своята дейност. Тя е с площ 3200кв.м. със сутерен и помещения на различни нива, като 1/3 от нея се пада на библиотеката. Разполага с голям салон с 520 места, с пълно сценично оборудване, въртяща се сцена и оркестрина, малка заседателна зала със 150 места. Има просторни фоайета, кръжочни, репетиционни и гримьорни зали.

Библиотеката започва да функционира още през 1904 г. с първите дарения от нейните основатели и някои видни граждани, включително и новозакупена литература. На практика дарението на Иван Вазов слага началото на библиотечния фонд.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина