Антични сребърни монети сред съкровищата на Археологическия музей в Хисаря

Автор: Plovdiv Now 55309
Антични сребърни монети сред съкровищата на Археологическия музей в Хисаря
Едно любопитно съкровище привлича погледите на посетителите в Археологическия музей в Хисаря. Състои се от 17 сребърни гръцки монети с различен номинал, сечени на остров Тасос, в градовете Кизик, Енос и Неаполис в периода 525-360 г. пр.Хр.
 
Открити са заедно, скътани в малко глинено гърне, в едно от помещенията на Тракийския емпорион в местността „Памук тепе” край село Кръстевич през 2005 година. На шест от монетите са изобразени Зевс и Хера в еротични пози.
 
Други представляват комични маски, играещи делфини и морски чудовища, които са били символи на крайморските градове.
На сребърната тетрадрахма от Енос е изобразен бога на търговията Хермес, а на гърба й козел – любимото жертвено животно в тракийските ритуали.
 
Средището е поддържало оживени търговски връзки между местните тракийски племена и гръцките полиси. Какво ли са купували гърците оттук?! Може би прочутото тракийско вино, което омайвало дори и боговете на Олимп. Или пък суровини от златните, сребърни и медни находища, с които е богата Средна гора.
 
Има резон в тези предположения, защото при разкопките са намерени значителни количества вносна керамика – амфори и чернофирнисови съдове, шлака от желязо и цветни метали, питоси, тежести за станове. В средата на IV век пр.Хр., след завладяването на Тракия от македонския владетел Филип, търговският комплекс бил изоставен и забравен за векове.
 
Сега находките от „Тракийски емпорион – Кръстевич” са изложени в Археологически музей – Хисаря и изживяват нов разцвет под възхитените погледи на посетителите.
 
Източник: Туристически информационен център в Хисаря
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина