Витанов: Следващата седмица ще има ръст на постъпилите в болница, след това спад

Автор: Plovdiv Now 140980
Витанов: Следващата седмица ще има ръст на постъпилите в болница, след това спад

В момента сме в пика на петата вълна на коронавирус, но следващата седмица се очаква да започне да се понижава заетостта в болниците. Това заяви математикът от БАН проф. Николай Витанов.

„Вече пречупихме тренда на новите случаи и за да преодолеем вълната предстои да пречупим и този на броят на постъпилите в болницата. Това се очаква да се случи следващата седмица. Системата в момента се справя добре, броят на заетите интензивни легла е около 50%. Проблемът не е с леглата, а с медицинския персонал. Очаква се до края на седмицата заетостта да достигне до 60% и следващата седмица вече да започне спад“, коментира Витанов пред Нова телевизия.

Според него няма нищо изненадващо в изнесените цифри за смъртността у нас.

„Тези, които стигат до болниците са най-неприятните и тежки случаи и няма нищо учудващо, че смъртността е такава“, каза математикът.

На това мнение е и бившият директор на „Пирогов“ доц. Спас Спасков.

„Нормално е да има голяма разлика при процентът на смъртност в различните болници.  Има болници, в които няма цялостен обем на медицинска помощ – има по-малко реанимационни легла и реаниматори и съответно разпределят по-леки случаи. Към ВМА и Пирогов са насочвани по-тежки случаи, съответно е нормално и смъртността там да е по-висока“, заяви Спасков.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина