сирене - около 60 г твърдо зряло (тип Манчего, Пармезан, зряла Гауда или Чедър)
За дресинг:
зехтин - 40 мл, екстра върджин
сол - 1/2 ч.л.
горчица - 1 ч.л. Дижонска
черен пипер - 2 щипки
балсамов оцет - 2 с.л. или на вкус
Начин на приготвяне:
Тази салата със скариди е изненадващо добра комбинация между свежест и вкус! Съчетава сладостта и леката киселинност на кивито с нежния морски вкус на скаридите в комбинация с ароматно сирене и лека пикантност от пипера.
Започнете със приготвянето на скаридите, за да могат да изстинат. Разбира се, те могат да се купят и готови бланширани, но винаги е по- добре да си ги направим сами.
Кипнете вода в тенджерка и пуснете вътре морските дарове. След минута и половина или максимум две (трябва да са станали розово-оранжеви) ги извадете с решетъчна лъжица и поставете в купа с лед. След няколко минути ги обелете, като по желание може да оставите няколко необелени скаридки.
Измийте, отцедете или подсушете салатените листа. Накъсайте ги в голяма чиния.
Обелете и нарежете двете кивита на тънки кръгчета и поставете върху марулите.
Добавете сиренето нарязано на кубчета и обелените скариди.
Залейте зелената салата с вкусен дресинг, приготвен от смесените зехтин, оцет, сол, горчица и черен пипер.
Поднесете с чаша хубаво бяло вино, за предпочитане Ризлинг.