Невроятно вкусен и лек десерт, който носи полъх на Коледа.
Необходими продукти:
прясно мляко - 800 мл тиква - 500 г кайсии - 200 г, сушени инстантно кафе - 30 мл нескафе, силно червени боровинки - 50 г сушени вода - 200 мл захар - 1 к.ч. ванилии - 2 бр. орехи - 50 г печени пшеничено нишесте - 1 с.л. равна
Начин на приготвяне:
Лек крем с нежна текстура, подходящ за завършек на Коледната вечеря.
За целта използваме сладък сорт тиква, обелена и почистена от семената. Нарязваме я на средно големи парченца и я варим на пара.
Малко преди да е напълно готова, я отстраняваме от огъня и отцеждаме. В тенджера загряваме прясното мляко. Към него прибавяме нарязаните на две сушени кайсии и тиквата, която след 5 минути е готова, сварена.
Добавяме ванилиите и пасираме сместа. Захарта прибавяме на порции, като нейното количество зависи от сладостта на тиквата.
Работим на слаб котлон. Накрая прибавяме разтвореното в малко вода нишесте, разбъркваме и сваляме от огъня.
Приготвяме чаша силно и качествено нескафе, в което поставяме боровинките да попият от течността и набъбнат.
Прибавяме част от тях в крема, другата - за аранжиране. Орехите леко запичаме в горещ тиган или във фурната. Начупваме ги на парченца.
Поставяме крема в чаши, като пръсваме с орехи и малко боровинки. Сервираме го охладен.