Ползите от дълбоката медитация за здравето ни

Автор: Plovdiv Now 3515
Ползите от дълбоката медитация за здравето ни

Практикуването на медитация може да помогне за подобряване на чревните бактерии на човека, което на свой ред носи ползи за физическото и психичното му здраве, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според ново изследване редовната и дълбока медитация, практикувана в продължение на години, може да помогне за "обогатяване" на човешката чревна микробиота.

Това на свой ред може да допринесе за намаляване на рисковете от влошено физическо и психическо здраве, включително тревожност, депресия и сърдечни заболявания, пишат авторите на изследването от Китай и Пакистан в сп. "Дженеръл сайкайътри".

Чревната микробиота може да влияе на мозъка, настроението и поведението чрез оста микробиота-черва-мозък, обясняват учените.

Авторите на изследването казват, че въпросът дали медитацията може да повлияе на чревната микробиота представлява "нарастващ интерес". За целите му те са изследвали тибетски монаси и техни нерелигиозни съседи.

Изследователите са анализирали проби от кръв и изпражнения на 37 тибетски монаси от три храма и 19 души, живеещи в съседство.

Монасите са практикували дълбока форма на медитация поне по два часа дневно в продължение на между три и 30 години.

Експертите са установили, че микроорганизмите в червата, включително бактерии, гъбички и вируси, се различават значително между двете групи, като някои от организмите са били "значително обогатени в групата на медитиращите".

"Като цяло няколко бактерии, обогатени в групата на медитация, са свързани с облекчаване на психичните заболявания. Това предполага, че медитацията може да повлияе на определени бактерии, които могат да играят роля в психичното здраве", пишат авторите.

"Дългосрочната медитация подобрява имунната функция на организма и намалява риска от сърдечносъдови заболявания", допълват изследователите. Те все пак отбелязват, че броят на участниците в изследването е малък и всички участвали монаси и тибетци живеят на голяма надморска височина, поради което е трудно да се правят обобщения на резултатите.

"Дългосрочната традиционна тибетска будистка медитация може да окаже положително въздействие върху физическото и психичното здраве. Потвърдихме, че съставът на чревната микробиота се различава между монасите и контролните лица. Обогатената микробиота при монасите се свързва с намален риск от тревожност, депресия и сърдечносъдови заболявания и може да подобри имунната функция. Като цяло тези резултати предполагат, че медитацията играе положителна роля при психосоматичните състояния и доброто физическо състояние", пишат изследователите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина