Печените кестени - есенно ястие със супер ползи за здравето

Автор: Plovdiv Now 4009
Печените кестени - есенно ястие със супер ползи за здравето

Есен е и време за порция ароматни, вкусни и много полезни, печени кестени. Въпреки малкия си размер, те са пълни с различни хранителни вещества. Една порция осигурява: само 206 калории, но протеин, фибри, витамините B3, B5, B6, С, К, фосфор, магнезий, тиамин, фолиева киселина, калий.

Кестените съдържат и голямо разнообразие от антиоксиданти, които са важни за здравето. Някои от тях дори могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, намаляване на инсулиновата резистентност и потискане на растежа и разпространението на тумори.

С тези скъпоценни есенни дарове може да подобрите и контрола на кръвната си захар.

Въпреки че са с по-високо съдържание на въглехидрати от повечето ядки, те са добър източник на фибри, които пък от своя страна помогат за предотвратяване на скоковете на кръвната захар.

Ако похапвате умерено от тях, те могат да ви помогнат и в борбата с килограмите, тъй като на първо място съдържат много малко калории и мазнини.

Високият процент фибри, които съдържат, може да ви донесе усещането, че сте сити за по-дълго време.

Освен това проучвания показват, че високият прием на фибри може да увеличи производството на хормони, които помагат за ограничаване на апетита.

И не на последно място - кестените са не само здравословни, но и вкусни, и лесни за добавяне към вашата диета. Те имат леко сладък вкус и мека, но същевременно и твърда текстура.

Приготвят се лесно. Можете да ги печете във фурната върху лист за печене за 20–30 минути при 200°. Като алтернатива можете да сварите кестените в тенджера с вода. Но и при двете приготвяния не забравяйте да ги пробиете.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина