През зимата е необходимо да се ядат рибени и зеленчукови супи за укрепване на имунната система, споделя диетологът Елена Соломатина.
Диетоложката изброи ястия, които помагат да не се разболеете през студения сезон пред NEWS.RU.
Според Соломатина обилните супи-пюрета, както и супите от зеленчуци, риба и гъби, имат благоприятен ефект върху лигавицата и укрепват имунната система. Те са особено полезни през зимата, в сезона на настинките и вирусите, отбелязва тя. Тези ястия съдържат минерали и много полезни микроелементи. Например рибените супи са богати на цинк и витамини А и D. На същите микроелементи е богата и тиквената супа, допълва специалистът.
Също така през зимата трябва да се ядат супи с добавка на черен и червен пипер и джинджифил, разкри диетологът. Тя обясни, че подправките подобряват кръвообращението, което от своя страна улеснява доставянето на хранителни вещества.
И накрая, Соломатина препоръча добавянето на пълнозърнест хляб или пълнозърнести зърнени храни към супите за подобряване на чревната функция.
Спазването на тези прости препоръки, казва тя, ще предпази от вирусни заболявания и ще подобри настроението ви.