Може да обичате баница, може да обичате и баница с ябълки и да смятате, че баницата с ябълки е най-вкусната сладка баница, но това е единствено защото не сте пробвали баница с ябълки и локум до момента. Баницата с ябълки и локум е перфектната комбинация между баница с ябълки и баница с локум - умерено сладка и сочна. Баницата с ябълки и локум е идея за вкусен постен десерт, който може да приготвите както по време на Великденските пости, така и по време на Коледните пости. Освен че е толкова сполучлива и вкусна, баницата с ябълки и локум е и много икономична, рецептата за баница с ябълки и локум доказва, че интересен десерт може да се приготви и с най-прости продукти.
Необходими продукти:
точени кори - 400 грама
ябълки -1 кг
локум -150 грама
галета -2 супени лъжици
орехи -1/2 чаена чаша (смлени)
захар -1/2 чаена чаша
олио -2/3 чаена чаша
пудра захар -2 супени лъжици
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за баница с ябълки и локум е подготовката на плънката. Измийте ябълките и ги настържете. Локума нарежете на дребни кубчета. В купа разбъркайте настърганите ябълки, захарта, галетата, смлените орехи и нарязания на ситно локум.
Намажете тава с олио. Вземете един лист от корите за баница, намажете го с олио (ако имате под ръка сладкарска четка е най-добре да ползвате нея) и в тесния край на кората сложете малко от плънката, след което навийте на руло и поставете в намазнената тава. Повторете тази процедура докато корите и плънката свършат. Накрая, след като сте навили всички рулца и преди да сложите баницата с ябълки и локум да се пече я намажете с олио.
Печете баницата с ябълки и локум в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато придобие леко златист цвят, което ще отнеме около 30 минути. След като е изпечена баницата я напръсквате с вода и я покривате с кърпа, докато изстине.