Колко време ни е нужно, за да се адаптираме към смяната на времето?

Автор: Plovdiv Now 5149
Колко време ни е нужно, за да се адаптираме към смяната на времето?

Човешкият организъм е доста адаптивен и смяната на времето с един час по принцип не е толкова стресова. Необходими са ни около 5-7 до 10 дни, през които да успеем да свикнем със смяната на часа. 
 
Това коментира неврологът д-р Диана Дечовска по повод връщането към астрономическото или зимно часово време тази неделя, 30 октомври. В 04:00 часа сутринта стрелките на часовника се връщат с един час назад. 
 
По статистически данни около 5% от хората реагират и възприемат по-тежко тази едночасова смяна, информира д-р Дечовска.
 
Хората, които са по-чувствителни към слънчева светлина, промяна в атмосферното налягане, смяна на времето, се сблъскват с нарушение на съня – по-трудно се събуждат сутрин, по-трудно заспиват, като това се отразява и на психиката, обяснява неврологът пред БТА. Сънят е много важен за психическото състояние на човека. Нарушението на съня води до нервност, раздразнителност, намалени концентрация и трудоспобност, понижено настроение. 
 
Хората в по-напреднала възраст и тези с хронични заболявания също ще усетят промяната на времето по-изразено, тъй като техният организъм е по-малко адаптивен, отбеляза още д-р Дечовска.
 
По думите й има хора, които са по-склонни към т.нар сезонно афективно разстройство (склонност към депресия), точно при смяната на сезоните и преминаване към зимно часово време, тъй като слънчевата светлина е пряко свързана и с хормона на щастието – серотонин, а през зимата тя е по-ограничена.
 
Това се изразява в понижено настроение, мудност, липса на енергия и желание за вършене на ежедневни неща. При този вид депресия хората са по-склонни да прекаляват с храна, обясни Дечовска. Трябва обаче да е ясно, че това е преходно състояние и ако се спазват определени препоръки, по-лесно ще се справим с този проблем.

Заради смяната на часовото време може да бъде намалена жизнеността на организма за известно време, докато той свикне с новите условия на часовата разлика, казва още специалистът.
Здравословно хранене, хидратация на организма, добрият сън, физическа активност и по възможност повече време на слънце ще ни помогнат да се справим по-лесно със смяната на часа. По принцип е хубаво около седмица преди часовата смяна да започнем да си лягаме с около половин час по-рано, за да можем да преминем плавно периода на адаптация, добавя д-р Дечовска.
 
Друга общовалидна препоръка, не само при смяна на часово време, е да не се стои пред екрани – телефони, компютри, телевизор, два часа преди лягане. Светлината от екраните блокира синтеза на мелатонин, който е основният хормон на съня.

На 12 септември 2018 г. Европейската комисия публикува законодателно предложение за прекратяване на смяната на времето в ЕС. Според проучване на ЕК, проведено през лятото на 2018 г. и в което участват 4,6 млн. души от страните членки, 84% от запитаните отговарят, че искат да се прекрати смяната на часовото време заради множеството негативни ефекти върху здравето и поведението на хората, вследствие нарушаването на биологичния им ритъм. 

На 26 март 2019 г. ЕП прие решение, според което страните членки трябва да информират ЕК до 31 октомври 2020 г. кое часово време ще изберат, а до 1 април 2021 г. да приемат и публикуват промяна в националното си законодателство, която да отразява новия регламент за часовото време. В случай че съответната страна членка избере лятното часово време, последната смяна, която трябва да направи, е през март 2021 г., а ако избере зимното часово време, последната смяна трябва да е през октомври 2021 г. Действащата директива за часовото време от 2001 г. се отменя от 1 април 2021 г., поради влизане в сила на новия регламент. За да стане факт решението на ЕП обаче, трябва да се произнесе Съветът на ЕС, което още не се е случило.
 
В световен мащаб лятното часово време не се практикува в 169 държави. Сред държавите, където е отменено, са Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан, а Беларус и Турция са се отказали от въвеждането на зимно часово време.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина