Какво трябва да правим при топлинен обрив?

Автор: Plovdiv Now 8626
Какво трябва да правим при топлинен обрив?

Топлинният обрив представлява болезнен обрив, който често се появява при влажно или горещо време. Обривът се среща при всички възрастови групи и обикновено се причинява от запушване на потни жлези поради прекомерно количество пот, като потта не може да излезе на повърхността на кожата и се натрупва под нея.

Топлинният обрив може да се появи на всяка част от тялото, включително лицето. Обикновено състоянието възниква в горещи и влажни дни, когато потта остава в контакт с кожата за дълги периоди от време.

Обривът обикновено отминава сам, но има възможности за лечение и домашни средства, които могат да ускорят заздравяването на кожата. Лечението се различава в зависимост от това дали обривът засяга бебета или възрастни, пише puls.bg.

Как изглежда топлинният обрив?

Топлинният обрив може да бъде разделен на три категории – милиариа кристалина (miliaria crystallina), милиариа рубра (miliaria rubra) и милиариа профунда (miliaria profunda).

Милиариа кристалина

Това е най-лекият вид топлинен обрив и е по-често срещан при деца и бебета, отколкото при възрастни. Възможно е да не предзивика сърбеж или парене и малките подутини по кожата може да имат нормален цвят. Подутините са изпълнени с пот и може се спукат. Топлинният обрив при деца понякога може да изглежда като бебешко акне.

Милиариа рубра

Милиариа рубра е състояние, по-често срещано при възрастни, отколкото при деца и причинява зачервени, сърбящи подутини по кожата. Засегнатата област също може да изглежда възпалена, защото под повърхността ѝ се натрупва пот.

Милиариа профунда

Милиариа профунда се счита за най-тежкият вид топлинен обрив. По-често се среща при възрастни, отколкото при деца или бебета. Той произвежда големи, плътно изпъкнали подутини по кожата и подутините могат да се почувстват жилави или твърди.

Какви са другите придружаващи симптоми при топлинен обрив?

В допълнение към обрива по кожата, който често прилича на струпване на малки пъпки, може да възникнат и други симптоми, свързани с топлинен обрив. Те включват:

  • Зачервена, възпалена кожа;
  • Кожа, която се усеща затоплена на допир;
  • Сърбеж и парене на засегнатата област

В какво се състои лечението на топлинния обрив?

Възможностите за лечение на топлинен обрив при бебета и деца

Ако обривът се намира в малка по площ област, като лицето, може да бъде приложена влажна хладна кърпа върху засегнатата област, за да бъде охладена кожата. Ако обривът е широко разпространен по тялото, може да бъде приложена баня с хладна вода, без използване на сапун.

Каламиновият лосион е безопасен за деца, но когато се използва върху лицето, е необходимо да бъдат избягвани устата и очите. Лосионът може да помогне за успокояване на сърбеж, свързан с топлинен обрив.

Безводният ланолин е емолиент (за омазняване и хидратиране), който може да попречи на блокирането на потните канали. Не бива да бъде използван ланолин при чувствителност към вълна, тъй като той се добива от овча вълна.

Охладената овесена каша може да помогне за успокояване на сърбежа и възпалението.

Продукти, които съдържат минерални масла, могат допълнително да запушат потните жлези.

Възможностите за лечение на топлинен обрив при възрастни

Всички горепосочени препоръки за лечение на топлинен обрив при деца са подходящи и за възрастни. Освен това възрастните, които изпитват топлинен обрив, могат да опитат и други методи срещу състоянието, като:

  • Носенето на шапка с лента, осигуряваща абсорбиране на изпотяването, която ще изтегля влагата и потта;
  • Вземане на душ с хладна или студена вода за премахване на потта от лицето и тялото и охлаждане на кожата;

Ако средствата за домашно лечение не действат или симптомите на топлинен обрив се влошават при поява на следните симптоми, е необходимо търсенето на медицинска помощ:

  • Висока температура;
  • Възпалено гърло;
  • Обрив, който изглежда инфектиран;
  • Гной;
  • Обрив, който се задържа повече от седмица

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина