Как фруктозата може да причини затлъстяване

Автор: Plovdiv Now 4142
Как фруктозата може да причини затлъстяване

Нова теория обединява множество гледни точки относно какво води до масовата „епидемия“ на затлъстяване на глобално равнище – фруктозата е посочена като основен причинител, пише Puls.bg. 

Съществуват множество теории какво в храненето води най-вече до затлъстяване. Една група от експерти може да смята, че прекомерния прием на въглехидрати е основна причина, а друга –  приема на мазнини. Трети стоят на мнението, че няма значение с кои хранителни вещества се прекалява, ако количеството приети калории е прекомерно.

Теорията, при която фруктозата е поставена в средата на всичко, свързано със затлъстяване, се стреми да обедини всички тези начини на виждане.

Фруктозата представлява вид захар, която се намира в множество хранителни продукти, включително и солени. Тя съставя трапезната захар и царевичния сироп, като човешкият организъм също може да произвежда вид фруктоза, наречен глюкоза, която се използва за енергия.

Когато в организма се произвежда глюкоза, или когато приемем фруктоза директно чрез хранене, веществото кара метаболизма да влезе в режим на пестене на енергия. При този режим, освен че организмът не гори мазнини за да си набави енергия, се намалява и контролът върху апетита, което води до тенденция към преяждане.

Едно обяснение за този ниско-енергиен режим в организма е еволюционен механизъм. В такъв режим влизат животните, които спят зимен сън. Мечките например събират плодове, за да се справят със студените месеци– храни, богати на фруктоза. Тази фруктоза помага на техния метаболизъм да не изгаря мазнини за енергия – мазнини, необходими за поддържане на топлината през зимата. 

Макар и този еволюционен механизъм в някои животни да обяснява необходимостта от фруктозата, що се отнася до оцеляване, в много общества нужда от този ниско-енергиен режим няма. Макар и мечките да имат достъп до оскъдни количества храна в даден момент, при хората има достъп до много големи количества храна. Когато някой е в режим, където се изгаря енергия от мазнини, но продължава консумирането на храна, започва натрупване, което постепенно би довело до затлъстяване. 
Освен множество плодове (високи на фруктоза са ябълките, гроздето и динята) и зеленчуци (грах и тиквички), фруктозата се използва и в множество други храни и напитки – газираните напитки имат високи нива на фруктоза, както и много сосове и дресинги.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина