Как да се откъснем от миналото с три лесни стъпки

Автор: Plovdiv Now 5396
Как да се  откъснем от миналото с три лесни стъпки

Снимка: iStock/Getty Images

Докато навлизаме в новата година, идеята за новите решения в живота ни може да ни се стори непосилна. Дори и да си поставим мотивиращи цели, до средата на февруари може вече да се чувстваме така, сякаш сме изостанали и нищо не се е променило. Готови сме да се откажем и нашите навици и животът продължават както преди.

Обикновено искаме да вземем решения, защото на някакво ниво сме разочаровани или намираме част от живота си за незадоволителна.

Преследването на следващото постижение или задача в списъка със задачи може да не ни осигури радостта, която търсим. И така, как да мислим по различен начин за новото начало или за създаване на нова възможност за промяна на навиците?

Вместо да съставяте списък с решения или цели, които смятате, че трябва да изпълните, използвайте вдъхновението от Нова година, за да решите какво искате да направите по различен начин и да поставите основата за по-истинската промяна, която ще продължи.

Един от начините да се подготвите да се отървете от миналото е да направите крачка назад и да обмислите по-дълбоки въпроси за това какво дава смисъл на живота ви. Задайте си магическия въпрос: „Ако можех да махна с вълшебна пръчица и да направя важна промяна в живота си, какво би се променило?

Този прост въпрос е мощен и ефективен. Той помага да обмислите страховете и реалните или предполагаеми пречки, които могат да ви попречат да предприемете стъпки за промяна.

За да започнете тази Нова година с отворен ум и различна перспектива за живота си, позволете на магическия въпрос да ви води.

Отделете малко време на спокойствие (общо около 30 минути), настанете се удобно, вземете чаша чай и любимата си химикалка и пишете, докато размишлявате върху следното:

1. Идентифицирайте проблемите. Направете списък от три до пет аспекта от живота си, в които се чувствате блокирани и бихте искали да видите промяна. Списъкът може да включва връзка, работен проблем, финанси или грижа за себе си. След като направите списъка, върнете се към всеки елемент и добавете ред или два, които отразяват какво искате да промените в дадена област.

Бъдете подробни: Искате ли повече страст във връзката ви? Как изглежда това? Повече забавления? На работа искате ли повече автономия? Повече гъвкавост за работа от вкъщи? Как искате да изглежда типичният ви ден?

Ако не сте сигурни как бихте искали да промените определен елемент от списъка си, повторете вълшебния въпрос, фокусиран върху конкретен проблем.

2. Стеснете фокуса си. Сега, когато имате своя списък с области на живот, които бихте искали да промените, изберете само една, която резонира с вас най-много. Или подредете елементите по важност и изберете този, който ви се струва най-спешна. Напишете защо искате да видите промяна в тази конкретна област от живота си.

Попълнете тези изречения:

1. Това, което прави този въпрос толкова важен за мен, е __________.

2. Правенето на значима промяна в тази област ще ме накара да _____________.

3. Тази промяна се вписва в моята визия за себе си да _____________.

Тази стъпка ще ви помогне да изясните защо това има значение за вас.

3. Напишете писмо до себе си. Представете си себе си след една година. Напишете си писмо от вашата гледна точка една година по-късно за промените, които сте направили в сферата на живота си. Да приемем, че сте успели да направите промяната и се поздравете. Как се справихте с притесненията, които имате в момента относно извършването на промяна? Опишете как сте преодолявали всички предизвикателства. Стимулирайте себе си, че работите усилено, че оставате концентрирани, че не позволявате на съмненията на другите да посеят съмнения в собствения ви ум и сърце – успяхте!

Бъдете конкретни относно стъпките, които сте предприели всеки ден, всяка седмица или всеки месец, за да осъществите промяната си.

Когато сте готови, прегледайте написаното. Помислете какви чувства възникват, докато четете думите на себе си. Какво ви е любопитно? Какво усещате в тялото си? Какви промени може да искате да направите в резултат на написаното? Отделете още няколко минути, за да опишете вашите чувства след прочитането на редовете. Това може да е вашата пътна карта за първите ви стъпки към промяна.

Защо тази техника работи? Тя докосва и освобождава силата на вашите мисли, които могат да бъдат заровени в ежедневието и очакванията на другите хора, и ангажира вашите чувства и страхове, които могат да намалят или стимулират мотивацията ви.

Като заявявате какво искате и действате „сякаш“ вече се е случило, вие създавате нагласа за растеж и си давате надежда. Започнете още от днес!

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина