Как да преодолеем емоционалното хранене?

Автор: Plovdiv Now 4009
Как да преодолеем емоционалното хранене?

Консумацията на храна, без да изпитвате глад, е по-голям проблем, отколкото си мислите. Този процес е известен като емоционално хранене и често е причинен от съставките на много от храните, които се предлагат на пазара.

Добавянето на захари, трансмазнини и други кара хората да продължават да се хранят, въпреки че са задоволили апетита си.

Всичко това води до наднормено тегло, тъй като по този начин в крайна сметка консумирате повече калории, отколкото тялото изразходва, пише vesti.bg.

Имайте предвид, че както простите захари, така и трансмазнините оказват отрицателно въздействие върху тялото, като променят метаболизма.

Емоционалното хранене е свързано с приема на свръхобработени продукти, което е опасно, защото този вид храна може да увеличи риска от различни заболявания.

Днес сме ви подготвили поредица от съвети, с които да преодолеете емоционалното хранене, като по този начин подобрите здравето си.

1. Ходете в супермаркета с пълен стомах

Когато отидете гладни в супермаркета, има по-голям риск да купите сладки продукти с ниска хранителна стойност. Самият факт, че ги купувате, вече е вредно, защото в момента, в който започнете да изпитвате глад у дома, ще прибегнете до тях. Поради добрия им вкус ще бъде трудно да спрете да ги ядете, дори вече да сте сити.

2. Увеличете консумацията на фибри

Друг от ключовите съвети е свързан с количеството фибри, което приемате ежедневно. Това вещество има способността да повишава усещането за ситост и по този начин се намалява рискът от хапване между храненията.

3. Избягвайте разсейването по време на хранене

Важно е да не ядете, докато гледате телевизия или използвате електронни устройства. В противен случай се губи представата за количествата консумирана храна. Това може да ви накара да ядете повече храна, отколкото е необходимо, само защото е вкусна. 
Когато се храните, е важно да вложите всички сетива в това действие, без да се разсейвате.

4. Не консумирайте безалкохолни напитки

Редовната консумация на захар може да доведе до известно пристрастяване, а този процес е свързан с емоционалното хранене. В този смисъл безалкохолните напитки се характеризират с голямо количество прост тип въглехидрати, които консумирате под течна форма.

Въпреки че понякога може да бъде доста трудно, е възможно да се преодолее емоционалното хранене. На първо място е важно да сте наясно с проблема, защото в противен случай няма да можете да започнете процеса по разрешаването му.
Предлагаме ви да приложите на практика гореспоменатите съвети, тъй като те определено ще ви бъдат от помощ в дългосрочен план.

Не забравяйте, че говорим за поведение, което има много общо с психологическото разстройство, така че може да ви бъде от полза да се свържете с професионалист в сферата на храненето. Важното е този тип поведение да не се превърне в навик.

Трябва винаги да имате предвид, че гладът е усещане, което функционира като сигнал за нужда. Когато този процес изчезне, трябва да спрете приема на храна, тъй като тялото вече е разбрало, че основните нужди са покрити.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина