Печеното пиле е любимо ястие. С тази домашна рецепта не просто ще се представите като отличен готвач, но и ще подарите истинска кулинарна наслада.
Необходими продукти:
пиле - около 1.5 кг охладено
картофи - 1 кг
моркови - 3 бр. средни
гъби печурки - 300 гр.
чесън - 3-4 скилидки
масло - 60 г
вода - 80 мл бяло
бира - 300 мл
водка - 2 с. л.
сол - 2 ч.л. пушен
червен пипер - 1 ч.л.
черен пипер - 1/2 к.л.
мащерка - 4 клонки
прясна салвия - 5 листа
Начин на приготвяне:
За това крехко печено пиле пернатото се измива хубаво и се подсушава.
Маслото се оставя предварително на стайна температура, за да е меко. Към маслото се добавя солта, черния пипер и пушения червен пипер.
Разбъркват се хубаво и със сместа се намазва пилето отвътре и отвън. Поставя се в плика в голяма правоъгълна тава и се добавят около него нарязаните картофи, моркови, гъби, чесън и клонките прясна мащерка и листенцата салвия.
Може да сложите и в кухината на пилето няколко клонки мащерка и 1-2 листенца салвия.
Накрая се наливат бирата, водката и водата.
Пликът се завързва и пилето в плик се поставя в тава. Пече се в предварително загрята фурна на 190°C на средна решетка за час и половина или до готовност на това крехко печено пиле в плик.