Доц. Кунчев: Очакваме покачване на заболеваемостта през февруари

Автор: Plovdiv Now 9748
Доц. Кунчев: Очакваме покачване на заболеваемостта през февруари

"Тенденцията се обърна. Прогнозата ми е, че през целия февруари ще имаме едно постепенно покачване на заболеваемостта. Има две перспективи за начина, по който може да стане това - сравнително бавно повишаване по модела на Франция, или по модела на Ирландия, Испания, Португалия – значително експоненциално нарастване  и изживяване отново на кризата през ноември. Дали ще минем през единия или другия път, зависи от това колко ще спазваме мерките и как ще се държим", това посочи националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Към момента 14-дневната заболяемост в България е 90 на 100 000 души, което ни отрежда 26-то място в Европейския съюз и на 6-то място в България. Смъртността за 14-дневен период пък е 9,9 на 100 000, като по този показател сме на 13-то място в ЕС.

"Не са много различни данните от миналата седмица, но това, което ни кара да бъдем на щрек обаче е развитието на ситуацията по области. Имаме 8 области в червената зона, най-много заболели има в Кюстендил 245 на 100 000, а най-малко в Търговище - 31,6 на 100 000. Както виждате, разликите са големи. 12 области са в оранжево, останалите в са в жълта. Проблемът е, че има области като София град, които се върнаха отново в червената зона", подчерта доц. Кунчев. 

"Зависи откъде гледаме ситуацията,в  момента тя все още е много добра. Продължаваме България, Гърция, Финландия, Норвегия и Испания, но тенденцията се обърна", посочи още националният здравен инспектор. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина