Държавата опитва да стартира национална програма за хора с усложнения от COVID-19

Автор: Plovdiv Now 7524
Държавата опитва да стартира национална програма за хора с усложнения от COVID-19

"В Министерство на здравеопазването постъпи проект за ПостКовид програма, който е иницииран от "Александровска" болница и Национален комплекс "Специализирани болници за рехабилитация". Програмата има за цел да подпомогне възстановяването на всички български граждани, които са прекарали COVID-19 и са излекувани, но чувстват дефицит в някаква форма, най-често физически. Предстои този проект да бъде разгледан. Надявам се до края на февруари да утвърдим такава национална програма или да намерим друг вид финансиране на дейностите, особено на пациентите, които имат усложнения в дихателната система след прекаран лек или тежък COVID", посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на обявяването на старта на такава програма в софийската болница.

Реално програмата трябва да включва безплатни прегледи и консултации за пациенти, които вече са прекарали инфекцията – със симптоми или безсимптомно, независимо от резултата на тест за наличие на инфекция. Оказва се, че към момента няма такава здравна пътека. 

"Клинична пътека в клиниките за рехабилитация, която да обслужва пациенти с белодробни проблеми - т.е. най-разпространени последици от ковид-19, не съществува. Има някои пътеки, които обсулжват друг тип усложнения като например при периферна нервна система, но те не обхващат целия спектър от последици от коронавирус", допълни Ангелов. 

Пилотно проектът ПостКовид ще стартира на 8 февруари в Александровска болница в София. 

 "Не знам дали прочетохте вчера една статия за 25-годишна жена след лека форма на COVID, която пет месеца по-късно описва всичко онези промени, за които спомена проф. Богов – промени, които касаят голяма част от функционирането на човешкото тяло по системи. Идеята на тази програма е именно такава", допълни още Ангелов. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина