Да спя ли час-два или изобщо да не лягам - учени разрешиха дилемата

Автор: Plovdiv Now 7163
Да спя ли час-два или изобщо да не лягам - учени разрешиха дилемата

Всички знаем наизуст твърдението, че възрастните имат нужда от поне 7 часа сън, за да са в оптимално здраве. Нека обаче си признаем - животът си е доста динамичен и натоварен, така че понякога е възможно да се налага отклонение от графика. 

Например: предстои ви дълъг път, подготвяте се за важен изпит или отглеждате малки деца и разполагате с едва няколко часа (а понякога и по-малко), за да си набавите поне някаква доза сън. Представяте си как бихте се почувствали, когато алармата звънне в 5 сутринта или след 40 минути, когато вече сте се пренесли на едно по-добро място в сънищата си. В тази ситуация съвсем естествено идва мисълта: „Защо изобщо да си го причинявам, след като мога просто да си намерия някакво занимание, да изпия едно силно кафе и да си спестя всичко това?“  

Е, на въпроса „Да дремна ли за малко, или изобщо да не си лягам?“ краткият отговор е „Задължително легни да поспиш, ако имаш такава възможност“.

И така, ако днес не сте се наспали достатъчно, вероятно сте измъчвани от:

- лоша концентрация;

- проблеми с краткосрочната памет;

- удължено време за реакция;

- раздразнителност;

- главоболие. 

Ако тази практика (сънят под 6 часа на денонощие) продължи в по-дългосрочен план, може да си създадете редица здравословни проблеми:

- отслабване на имунната система;

- качване на тегло;

- тревожност;

- нарушено кръвно налягане;

- хормонален дисбаланс; 

- проблеми с либидото.

След като изяснихме последиците от хроничното недоспиване, нека разгледаме четирите основни фази на съня:

Фаза 1: Най-лекият етап на сън, който продължава от 1 до 5 минути. Дишането се забавя, а мускулите започват да се отпускат. 

Фаза 2: Телесната температура спада, а пулсът се забавя. Продължава около 25 минути.

Фаза 3: Дълбок сън. Тялото започва да се лекува и възстановява. Трудно бихте се събудили дори при по-силни шумове. 

Фаза 4: Етапът, в който сме най-предразположени да сънуваме. Мускулите са парализирани. Започва 90 минути, след като сме заспали. 

Според тази информация в идеалния случай трябва да заложим на сън, който продължава между 90 и 110 минути, за да се събудим точно преди тялото да е навлязло във фаза 4.

Уточняваме, че е най-добре да отваряме очи точно между отделните фази или след края на един завършен цикъл, за да се чувстваме сравнително бодри и отпочинали.

В заключение, едночасовият или двучасовият сън може да намали напрежението и да ви накара да се чувствате по-малко уморени в сравнение с будуването за цяло денонощие. Затова, ако сте поставени в ситуация да избирате между кратък сън и никакъв сън, по-добре си починете възможно най-бързо и най-пълноценно.

Източник: edna.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина